Întrebare pentru Dan Mitranescu

Moderator: Dan Mitranescu

Încuiat
Mirel
Puncte: 0

Re: Întrebare pentru Dan Mitranescu

Mesaj de Mirel »

Mulțumesc pentru răspuns domnu Mitranescu.!

Bum

Mesaj de Bum »

Buna ziua , Dan am rugamintea sa ne lamuresti si pe noi ... (discut in contradictoriu cu 2 amici) referitor la lansetele din gama Tazura in raport cu mtx14 cu 6inele , cu cat se incarca mai greu sau mai usor acestea (chiar daca exista diferenta de lb si de pescar) , am rugamintea sa nu razi de intrebarea mea si sa ne explici pe intelesul nostru cu cat % pe fiecare lanseta in parte...multumesc .

ilar

Mesaj de ilar »

Bum scrie:
Joi Feb 24, 2022 15:42
Buna ziua , Dan am rugamintea sa ne lamuresti si pe noi ... (discut in contradictoriu cu 2 amici) referitor la lansetele din gama Tazura in raport cu mtx14 cu 6inele , cu cat se incarca mai greu sau mai usor acestea (chiar daca exista diferenta de lb si de pescar) , am rugamintea sa nu razi de intrebarea mea si sa ne explici pe intelesul nostru cu cat % pe fiecare lanseta in parte...multumesc .
Si eu sunt curios de raspuns. Ca posesor de mtz14(a doua generatie), mtx14 black, anul trecut mi-am luat 2 rs40T si un tazura class 3k, sa vad care imi cade mai bine pe mana, am ramas surprins sa vad ca un amic care nu reusea sa incarce mtx14 le meu cel din a doua generatie, si chiar si la betwle lui de 3,75 lb a renuntat din acest motiv pt 3,5 lb, si cu orice bat pe care i l-am pus in mana nu trece de 130m, cu rs40t ma cam ajunge la distante. Iar eu nu am diferente mai mari de 5 m in aruncari fata de mtx14. Poate gresesc eu? Sau ?

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

ilar scrie:
Joi Feb 24, 2022 18:38
Bum scrie:
Joi Feb 24, 2022 15:42
Si eu sunt curios de raspuns. Ca posesor de mtz14(a doua generatie), mtx14 black, anul trecut mi-am luat 2 rs40T si un tazura class 3k, sa vad care imi cade mai bine pe mana, am ramas surprins sa vad ca un amic care nu reusea sa incarce mtx14 le meu cel din a doua generatie, si chiar si la betwle lui de 3,75 lb a renuntat din acest motiv pt 3,5 lb, si cu orice bat pe care i l-am pus in mana nu trece de 130m, cu rs40t ma cam ajunge la distante. Iar eu nu am diferente mai mari de 5 m in aruncari fata de mtx14. Poate gresesc eu? Sau ?
Da ... pe undeva imi vine sa vorbesc si chiar sa arat ce inseamna "New Concept", dar pe de alta parte nu vreau sa le deschid ochii unora care dorm pe ei de cand sunt mari producatori de lansete. :)
Poate e de vina povestea cu frana rapida de la mulinete, in care am inlocuit arcul cu o bucsa. Trebuia sa-mi vad de treaba mea, sa mearga frana impecabil pe mulinetele mele si sa nu o mai discut public. Acum toti inginerii vietii care au inventat ei doua roti dintate :D , folosesc bucsa in loc de arc, dupa ce o viata nu le-a dat prin cap asa ceva. :)

Cu ideea seriei de inele New Concept, ce sa zic ... nu pot sa ma bucur pe cat trebuie de realizare din cauza faptului ca ani de zile nu mi-a dat prin cap sa o fac. :) Mai ales ca o aveam la dispozitie pescuind mult la spinning, dar mai ales ca era studiata si cei de la Fuji. Precizez cu ocazia asta ca nu este ideea mea. Pot sa o numesc doar inovatie, deoarece am fost primul care a adaptat-o lansetelor de crap. ( Fuji a lucrat numai pe lansete de spinning ).
Ideea de baza nu este neaparat data de numarul mai mare de inele. Este importanta apropierea cat mai rapida a firului langa blang, dupa care se continua cu inele mici. "Caderea" ( asa se numeste aducerea langa blank a firului ) se face in 2 sau 3 inele. Ideea este logica. Daca intre tamburul mulinetei ( 80mm ) si primul inel ( 50mm) ai un raport de ce sa nu pastrezi conicitatea?! :wink:
Daca ai indreptat firul in 3 inele, de ce sa mai folosesti inele mari pe partea de varf si sa ai o revenire proasta?!

De aici intervine numarul mai mare de inele. Sunt doua aspecte pe care le favorizeaza. In primul rand distanta mica dintre inele face ca firul sa urmareasca curbura lansetei in aruncare. Acest lucru creste randamentul. Acesta reprezinta cat din forta exercitata de pescar se transmite plumbului. In cazul lansetelor cu mai putine inele se pierde foarte multa forta prin indoirea blankului, firul iesind prin inele cand lanseta se indoaie. Ca sa se inteleaga mai bine, incercati sa va imaginati cum arunca o lanseta cu 5 inele, sau chiar cu 3. Cu cat sunt mai putine, cu atat firul iese mai mult prin inele cand lanseta se indoaie.
De aici si pierderea de energie, dar mai mult, o eroare ce necesita o tehnica avansata pentru remedierea ei. Trebuie "sa-ti faci mana" ca sa corectezi iesirea firului.
Daca ati folosit inaintas monofilament ati observat acea eroare care parca va strica tehnica.
Nu este altceva decat o alta forma de elasticitate care scade randamentul.
Urmatorul avantaj dat de apropierea inelelor este faptul ca distanta mica reduce amplitudinea spirelor. In felul acesta spirele nu mai bat pe blank :wink: si nu mai fac bucle pe inele. :wink: Cate fire fac bucle pe New Concepturi? Din proprie experienta consider ca s-a diminuat cu 90% numarul acestor cazuri.

In momentul in care firul urmareste curbura blank-ului, pe langa randamentul superior, obtinem si o buna adaptabilitate a tehnicii la aruncare, deoarece nu exista erori ( elasticitati ce amortizeaza forta de aruncare ).

De aici rezulta si raspunsul la intrebarea pusa.
Pe langa avantajele oferite strict din punct de vedere fizic ( forta necesara mai mica din partea pescarului si randament mai bun al lansetei ), se obtine si o adaptabilitate mai usoara a pescarului la tehnica necesara incarcarii unei lansete.
Asta inseamna New Concept la betele de crap si consider ca avantajele sunt mult mai mari in raport cu progresul pe care l-au obtinut lansetele de spinning cand au trecut de la 5-6 inele la 9-10 inele.

Peste toate astea intervine si protejarea lansetelor.
Stiti cate lansete TAZURA s-au rupt?! NICIUNA!!! :wink: Sau am gasit eu materialul minune care nu se rupe? :)
Nu, totul este dat de seria de inele.

P.S. pot sa fac orice fel de lanseta. Nu mai fac niciuna cu 6 inele si nu am facut niciodata cu "16 pe varf" :D

Manea Alexandru

Mesaj de Manea Alexandru »

Domnul Dan dar lansetele mele vechi class primele au inel pe 16 în vârf.
În tradevar seria de 9 inele este foarte greu de rupt blankul e ca la fider o lanseta de fidar dacă nu ar avea multe inele ar plezni la primul lanseu

Dan Mitranescu
Veteran

Manea Alexandru scrie:
Joi Feb 24, 2022 21:45
Domnul Dan dar lansetele mele vechi class primele au inel pe 16 în vârf.
În tradevar seria de 9 inele este foarte greu de rupt blankul e ca la fider o lanseta de fidar dacă nu ar avea multe inele ar plezni la primul lanseu
Class-urile vechi au inele de 12. Am avut doar varfuri de rezerva cu 16, restul inelelor fiind la fel. A fost o greseala de fabrica. Eu nu am comandat niciodata lansete cu varf de 16.
Asta a fost unul dintre secretele lansetelor MTX, respectiv seria de inele 50-12. ( fata de 50-16 cat se poarta "ca sa arunce bine" ... "sa treaca firul usor" :D )

Asa este, exemplul cu feederul este foarte bun. Cu cat forta se imparte la mai multe puncte, cu atat scade valoarea ei in punctele respective.

Pe New Concept 7 am facut alta smecherie. Am ridicat putin seria de inele pentru a proteja partea de varf a lansetei. Asa am reusit sa scot doua inele.

Bum

Mesaj de Bum »

Dan Mitranescu scrie:
Vin Feb 25, 2022 1:17
bine" ... "sa treaca firul usor" :D )
Am rugamintea Dan sa nu te apuci de politica :lol: ... tot te invarti pe langa raspuns de parca nu esti inginer care are o gadire matematica :lol: ... ce te-am rugat eu sa imi zici :wink: ma intereseaza estimativ in procente parerea ta in comparatie mtx14 cu fiecare lanseta din gama Tazura pe acelasi aruncator in aceleasi conditii , comparatia de incarcare si distanta ex . mtx 14 versus Tazura class - incarcare 5% mai grea distanta castigata 10% ... multumesc.

Dan Mitranescu
Veteran

Bum scrie:
Vin Feb 25, 2022 16:13
Dan Mitranescu scrie:
Vin Feb 25, 2022 1:17
bine" ... "sa treaca firul usor" :D )
Am rugamintea Dan sa nu te apuci de politica :lol: ... tot te invarti pe langa raspuns de parca nu esti inginer care are o gadire matematica :lol: ... ce te-am rugat eu sa imi zici :wink: ma intereseaza estimativ in procente parerea ta in comparatie mtx14 cu fiecare lanseta din gama Tazura pe acelasi aruncator in aceleasi conditii , comparatia de incarcare si distanta ex . mtx 14 versus Tazura class - incarcare 5% mai grea distanta castigata 10% ... multumesc.
Diferentele sunt aici:
https://danmitranescu.ro/blog/clasifica ... p-b10.html
Procentele sunt simplu de calculat.

Bum

Mesaj de Bum »

Dan Mitranescu scrie:
Vin Feb 25, 2022 22:42

Diferentele sunt aici:
https://danmitranescu.ro/blog/clasifica ... p-b10.html
Procentele sunt simplu de calculat.
Ok ... te rog sa ma corectezi daca gresesc .
Imagine
Pe baza celor citite de mine pe aici ai spus ca aruncatori buni au dat 190 m cu class nc ... inseamna ca arunca cu mtx14 cam 172m din cate inteleg eu pe baza tabelului .
un aruncator mai modest asa cum suntem majoritatea arunca undeva pe la 135 m cu mtx14 rezulta ca ar arunca pe la 150 m cu class nc .

Sincer din tabel nu inteleg cu cat % se incarca mai usor sau mai greu avaind in vedere ca noi aruncatorii modesti nu avem finalizarea asa in forta .
Probabil ca ti se pare ca sunt pisalog , dar chiar sunt serios si nu fac caterinca , se discuta mult pe aceste aspecte desi majoritatea nu recunosc public din orgoliu ... sincer cred ca inelajul are de a face cu distanta la aruncarea si rezistenta lansetei .
Cu mtx 14 lansez cu momitoarele mv2 cu bila de 20 undeva la 110-115 m cu fir de 0,25 textil si mono de 0,25 mulineta mx de 80 tamburul si cu un feeder de 3,90 ,50-160 g cu varf de 5 oz momitoare de 35 g sau cu methoduri medi cu tija de 50 -60 g undeva la 95-105 m cu o mulineta cu tambur de 60 fir textil 0,16 si mono 0,23 ... ambele mulinete incarcate cu fir m-line , mi se pare ca forta depusa la aruncarile cu lansetele de feeder este injumatatita ... de aici deduc ca nu sunt deloc un aruncator exploziv iar ce mai pot castiga pe aruncare e din constructia lansetei si tehnica , dar sunt nedumerit de cum a-si putea incarca o lanseta rapida mai bine si mai usor plecand de la premiza ca o lanseta semirapida se incarca mai usor decat una rapida si daca inelajul ma ajuta in conditiile date. Desigur admit ca nu sunt formule matematice dar te intreb deoarece ai o experienta mult mai mare vizavi de acest subiect si astept parerile altor pescari .
La cat minciuna exista pe piata ... nu cred ca se justifica ca pt o eficienta de 5-10 % in lansare un pescar decent ,normal sa plateasca 2-x preturi in plus pt o lanseta decat daca chiar o doreste si in acest caz sa ii fie adus la cunostinta acest lucru in mod corect.

Andrei91

Mesaj de Andrei91 »

Salut Dan, se poate schimba la magazin un inel indoit si o pastila crapata la un tazura class 3k? Inelul de plecare. Mersi

senzor planet
Încuiat

Înapoi la “DAN MITRANESCU”