LANSETE MTX NEW CONCEPT

http://www.danmitranescu.ro

Moderator: Dan Mitranescu

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de Dan Mitranescu »

De mai bine de zece ani dezvoltam prin lansetele MTX principalele caracteristici ce stau la baza aruncarilor la distanta, respectiv greutatea redusa a blank-urilor si puterea cat mai mare. Carbonul de calitate este parametru prioritar care rezolva aceasta problema, iar in functie de principalele trei calitati ale acestuia au rezultat modelele MTX 8 , MTX 14 si MTX CLASS.
Urmatorul aspect ce da valoare unei lansete sunt accesoriile. O mandrina de calitate este de preferat, iar inelele au un rol extrem de important, greutatea scazuta a acestora fiind edificatoare in a obtine o revenire cat mai buna a lansetei. De aici rezulta inelele cu ceramica foarte subtire si usoara, inele ce isi sustin calitatea prin pretul ridicat, dar justificat de materialele de calitate fara de care nu se poate pastra rezistenta.

Prin seria MTX BLACK EDITION am ajuns in anul 2018 la maximum de calitate a materialelor blank-urilor si a accesoriilor pe fiecare model.
Sunt lucruri mai putin stiute, dar carbonul are mai multe calitati pe fiecare categorie de tonaj. ( unitatea de masura a acestuia ).
Astfel, un carbon 40T are mai multi producatori, cu calitati diferite si implicit cu preturi diferite . Acesta provine din tari precum Japonia, Coreea sau China, iar ordinea calitatilor este usor de intuit. Am folosit intotdeauna cea mai buna calitate a carbonului pe fiecare categorie de tonaj, deoarece ne-a interesat ce face o lanseta, nu neaparat ce scrie in descrierile ei.
La capitotul inele, daca in anul 2014 reuseam sa punem pentru prima data in lume inele tip K SLIM pe o lanseta de crap, respectiv pe MTX CLASS, am ajuns in anul 2018 sa punem aceste inele de maxima calitate pe majoritatea modelelor MTX.
A fost momentul in care a aparut un blocaj in ridicarea nivelului functional al lansetelor. Materiale sau componente mai bune nu s-au fabricat, asa ca din acest punct de vedere nu aveam ce sa facem.

Aici a intervenit ideea NEW CONCEPT, o inovatie adusa lansetelor de crap care prin dispunerea inelelor da valoare suplimentara blank-ului, obtinand o rigiditate suplimentara si o revenire mai buna a lansetei.
Principalele aspecte ce au generat aceasta noua idee de lanseta au fost urmatoarele:

1. Pasul principal a fost sa trecem peste ideea impamantenita prin care inelele mari ale lansetei asigura o iesire mai usoara a firului in aruncare, obtinand astfel lanseuri mai bune. Total gresit, acesta fiind un aspect pe care am evitat sa il discut , fiind o parte a secretului lansetelor MTX.
In timp ce unii se laudau cu inele largi ( pe zona de varf ) si implicit inele grele ce dezechilibreaza lansetele dand o revenire proasta, noi ne-am vazut de drum, cu inele de 12mm pe varf. Stiam ca revenirea lansetei este mai importanta decat diametrul inelelor.
Ca idei suplimentare ce sustin faptul ca inelele mici nu influenteaza aruncare ( in limita unei serii fara diferente excesive ) amintesc:
- nimeni nu a observat diferente in aruncare intre lansetele cu inel de plecare de 40 si cele cu inel de 50.
- lansetele de fiider au inele minuscule si se arunca cu mult peste 100m cu ele.
- lansetele de spinning au inele foarte mici si folosesc inclusiv fire textile groase, fara sa sesizeze nimeni diferente in aruncare sau alte probleme.
Peste toate acestea, fizica este foarte precisa si cateodata ne surprinde.
La intrebare : "cand o masina consuma mai multa energie, atunci cand urca un deal drept, sau cand il urca pe o serpentina ? " raspunsurile sunt impartite , dar fizica da un raspuns neasteptat pentru majoritatea: Consumul de energie este acelasi deoarece energia este produsul dintre forta si distanta, iar in exemplu dat, cu cat forta este mai mica, cu atat distanta creste, dar consumul ( energia ) ramane acelasi.
Asa este si in cazul firelor. Problema se pune similar: Pentru a reduce diametrul buclelor unui fir de la 80mm ( diametrul mulinetei ) la zero, forta de frecare pe inelele ceramice este aceeasi indiferent de numarul inelelor sau de diametrul acestora. Daca unul dintre inele este mai mic decat normal pe acesta se pune o presiune mai mare, dar pe urmatoarele presiune scade , dar suma fortelor de frecare ramane constanta pe intreg ansamblul.
Daca tot suntem la acest capitol, am sa precizez si problema inelelor de plecare de 40 in fata celor de 50. Cum spuneam, chiar daca nu a demonstrat nimeni niciodata diferente in aruncare, cu toate acestea, majoritatea pescarilor prefera inelul de 50. Este ceva intuitiv, care se simte, dar care nu a fost explicat fizic niciodata. Diferente exista in favoarea inelului de 50.
Raportul de reducere dintre diametrul mulinetei de 80mm si un inel de 40mm este 2, iar intre 80mm si 50mm este de 1,6. Asa ca in situatia inelului de 40mm se pune o presiune mult mai mare pe primul inel, zgomotoasa si care da impresia de fracare mare, chiar daca aruncarile sunt la fel de lungi ( frecarile pe urmatoarele inele fiind mult mai mici ).

2. Asa ca inelul de plecare trebuia sa fie de 50mm. Acum a intervenit ideea: daca raportul intre diametrul mulinetei si cel al primului inel este de 1,6 , atunci de ce sa nu pastrez si urmatorul raport cu o valoare aproximativ egala. Asa am obtinut diametrul urmatorului inel. Am calculat si pozitia acestuia raportat la lungimea dintre mulineta si inelul de plecare. Am continuat ideea pentru a calcula atat diametrul cat si pozitia urmatoarelor inele. Am obtinut astfel un numar de 4 inele ce pastreaza un raport constant de diminuare a diametrului buclelor firului si inca 5 inele ce pastreala diametrul minim obtinut, dar si raportul de plasare pe blank. La o scara mai mica ideea se regaseste pe lansetele de spinning de ultima generatie, domeniu in care lansetele cu 6 inele sunt "istorie".

3. Odata trecut pasul cu frecarea firelor pe inele am studiat "efectele secundare" date de inele mai mici si mai multe pe varf.
- a crescut rezistenta blank-ului printr-o distribuire mai buna a fortelor pe el.
- a scazut riscul la rupere atunci cand lanseta este incarcata peste limitele suportate.
- a scazut greutatea tronsonului de varf cu 20g, o valoare aparent mica, dar edificatoare in revenirea lansetei.
- am obtinut o iesire a inaintasului prin inele la aruncare cu 20cm mai mica decat in situatia lansetelor cu 6 inele. Astfel forta de aruncare se transmite mai bine plumbului, fara sa se piarda in elasticitatea lansetei. Diferenta este similara cu cazul inaintas textil / inaintas mono, situatie in care elasticitatea monofilamentului este deranjanta si diminueaza aruncare.

4. Modelele NEW CONCEPT au o estetica ce iese in evidenta. Ansamblul de inele de dimensiuni mici pe partea de varf "subtiaza" lanseta, iar firul trecut prin inele da impresia ca este o prelungire a lansetei. Firul isi pastreaza linia prin inele chiar si atunci cand este lasat liber. Acest lucru are si un beneficiu functional, riscul ca firul sa se incurce fiind mai mic.
De aici si marele avantaj pe care il ofera lanseta in situatia in care este folosita la plantat.

Modelele New Concept au crescut principalul aspect necesar aruncarilor la distanta, respectiv revenirea, la nivelul modelului superior.
Astfel MTX 8 New Concept are revenirea similara cu a lansetei MTX 14 Black Edition
MTX 14 Black Edition are revenirea similara cu a Class-ului cu 6 inele,
Iar MTX CLASS NEW CONCEPT, pe langa calitatea maxima a blank-ului, a devenit lanseta de crap cu cea mai buna revenire din lume.

Lanseta este prevazuta cu setul de inele tip K SLIM si mandrina FUJI , toate componentele avand culoarea neagra.

Imagine

Cast
Mesaje: 8
Membru din: Mar Feb 12, 2019 11:31
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: SERIA DE LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de Cast »

Astazi am achiziționat un set de 2 buc mtx 14 New concept cu mt1400. Betele arata super fain, sunt slim și au un finisaj plăcut ochiului. De abia aștept sa le scot la apa...

Trimis de pe al meu WAS-LX1 folosind Tapatalk


Avatar utilizator
florinalin
Mesaje: 936
Membru din: Dum Dec 09, 2012 11:21
Puncte: 0
Localitate: Craiova

Re: SERIA DE LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de florinalin »

Toate bune si frumoase in teorie...dar...in practica la casting te ajuta cu ceva? Se arunca mai mult cu aceste lansete?
A bad days fishing is better than a good day at work...

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: SERIA DE LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de Dan Mitranescu »

florinalin scrie:
Lun Mai 13, 2019 15:10
Toate bune si frumoase in teorie...dar...in practica la casting te ajuta cu ceva? Se arunca mai mult cu aceste lansete?
Pai tot ce am scris este numai practica. Este adevarat, mai mult practica in domeniul fizicii.

Am 3 prieteni care au facut aruncari cu noua lanseta. I-am rugat sa ma ajute cu testele pe prototip, sa nu existe cine stie ce probleme neprevazute . Nu a existat nimic de acest fel. In plus, nu le venea sa creada cu cat se schimba lanseta in bine numai din inele.
Daca spun asta si ca au aruncat mai bine, crezi ca impresionez pe cineva dintre cei cu care imi doresc sa comunic. Eu nu cred, plus ca mi-e si putin rusine sa vin cu astfel de povesti ce nu au nicio forma de a fi probate.

Tot teoretic vorbind, dar lund in calcul practica celor de la spinning, :) mai ales a celor mai vechi care au prins si lansete cu 6 inele. se spune ca se arunca mai bine cu lansetele cu mai multe inele, chiar daca cele de pe varf au gaura de numai 2-3mm.
-Revenirea ajuta.
-Diminuarea amplitudinii spirelor intre inele pentru a nu mai bate pe blank, prin micsorarea distantei dintre acestea, ajuta.
-Stabilizarea cat mai rapida a firului pentru a iesi de pe lanseta cat mai drept fara ca vantul lateral sa bata intr-o suprafata mai mare si sa ia din distanta, spun ei ca ajuta. Eu ii cred.

La feeder nu mai spun. Acolo cine a incercat sa puna 6 inele pe lanseta, a rupt-o. din prima lansare. Cu cat sunt mai putine inele rezistenta lansetei scade, reciproca fiind valabila.
Daca le pui inele mari , sa treaca firul mai usor, atunci lanseta se opreste din balanganit cand o bagi in husa, sa pleci acasa, iar lanseurile se diminueaza considerabil.
Si aici, cu inelele mici si dese lanseta functioneaza cel mai bine.

Povesti cu "practica de vedete" platite nu am sa expun niciodata.
Nici macar cat si cum arunca vedeta de mine :) nu cred ca intereseaza pe cei care prefera MTX-urile.
Practica o face fiecare in parte. Mai ales cu lansetele MTX care se pun oricand la dispozitie pentru teste. :wink:
Eu imi fac datoria sa expun numai lucruri ce se pot sustine cu argumente.

georgeRO
Mesaje: 109
Membru din: Dum Mai 03, 2015 13:44
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

Re: LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de georgeRO »

Salut, exista vreo diferenta intre cotoarele lui 14 black si 14 nc?

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de Dan Mitranescu »

georgeRO scrie:
Vin Iun 28, 2019 6:28
Salut, exista vreo diferenta intre cotoarele lui 14 black si 14 nc?
Salut,
Nu exista nicio diferenta intre blank-uri si nici intre cotoare deoarece ambele au un singur inel, respectiv cel de 50, inel care nu a fost schimbat pe seria New Concept.
Tronsoanele se potrivesc intre toate modelele NC si variantele similare cu 6 inele.

georgeRO
Mesaje: 109
Membru din: Dum Mai 03, 2015 13:44
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

Re: LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de georgeRO »

Aduceti si varfuri pt 14 nc?

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de Dan Mitranescu »

georgeRO scrie:
Vin Iun 28, 2019 10:40
Aduceti si varfuri pt 14 nc?
O idee buna, tinand cont de intrebarea anterioara. :wink:
Momentan nu am, dar suplimentez comanda urmatoare.
Problema este ca vor veni in toamna.

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6539
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 15:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de Dan Mitranescu »

nicuB scrie:
Vin Iun 28, 2019 14:15
As fi curios sa vad niste filmari cu un pescar aruncand cu ambele lansete, clasica si NC. Chiar daca teoria e buna, de multe ori practica ne omoara :)
Sunt si filmari. Se vede cum lucreaza lanseta, dar pana nu se verifica efectiv de fiecare in parte, nu este nimic concludent.
In acest sens, modelul se poate testa oricand de cei care au modelele similare cu 6 inele, iar opinia lor conteaza cel mai mult.
Pana acum, in toate cazurile, am primit acelasi raspuns. :wink:

https://www.facebook.com/alin.farcas.12 ... =3&theater

https://www.facebook.com/alin.farcas.12 ... =3&theater


https://www.facebook.com/alin.farcas.12 ... =3&theater

catalinSM
Mesaje: 309
Membru din: Dum Ian 26, 2014 13:22
Puncte: 0
Localitate: Satu Mare

Re: LANSETE MTX NEW CONCEPT

Mesaj de catalinSM »

sa inteleg ca nu pup eu varfuri de top cu 8 inele :oops:

senzor planet

Înapoi la “DAN MITRANESCU”