E greu sa povestesc cum am inceput eu, pt ca ar trebui sa o iau cu f. multi ani in urma.
Dar, pescuitul modern la crap a inceput sa apara in Romania cu aproximativ 10 ani in urma.
Informatie era f. putina. Puneai mina din cind in cid pe cite un catalog sau o revista de specialitate. De aici se culegeau informatii asupra echipamentului de pescuit si campare.
Extrem de rar aparea cite o caseta. Primele casete pe care am pus mina au fost aduse din Italia cu Ripamonti si Mantovanii. Erau singurele care vorbeau despre cum se pescuieste crapul, cu ce si promovau C&R. In rest mai aparusera ceva casete dar majoritatea erau cu pescuitul marin, rapitor, stationar si cam atit.
Tot ce vedeam pe caseta memoram si fugeam pe balta pt. aplicatii practice.

La acea vreme lucrurile se miscau greu, nu aveai cu cine te sfatui, nu aveai cu cine colabora. Unii nu erau interesati de acest stil de pescuit, altii erau conservatori si nu renuntau la ce au invatat. Situatie in care te ratrageai intr-un loc ferit de pe balta si experimentai ziua ce vedeai noaptea pe caseta.
Ca o parenteza, acum sunt DVD-uri care arata metode de pescuit sufisticate, subacvatice, cu tehnica super moderna, de parca toata lumea ar fii superpescari. Acele casete insa se adresau celor incepatori si iti aratau cum sa legi un ac, cum sa arunci, cum se prepara bilele la modul cel mai simplu etc.
Cam asa am inceput noi cei mai batrini.
Nodul fara nod tot de aici l-am invatat si l-am aratat pt. prima data in emisiunea lui Tibanu de la prima TV. cu multi ani in urma. Nu stiam la acea vreme ca va devenii cel mai folosit nod din lume.
Ca urmare a celor traite de mine, recomand incepatorilor multa informatie si iesiri multa pe balta.
Iesirile nu trebuiesc facute pe balti scumpe. Pt. aruncari, masurat apa, pieptanat fundul etc nu-ti trebuie o balta plina de peste.
Fa multe plimbari pe baltile unde sunt pescari mai experimentati. Intreba si observa.
Abia dupa ce stapinesti abc-ul te gindesti la o lanseta si o mulineta, functie de buget.
Eu cred ca timp de un an te poti pune la punct cu esenta pescuitului la crap, timp in care poti stringe si un banutz pt. echipament.