Nu am de departe experienta voastra in pescuitul crapului dar intre povestea scrisa de Val si prima mea intalnire cu boillesul sunt doua similitudini fantastice si de aceea ingaduiti o scurta povestire:
Acum trei veri,marele pescar din mine, "doxa" de teorie in pescuitul crapului cu metode moderne si teribil de entuziasmat de pozele cu crapi capitali ce zambeau din paginile revistelor de specialitate s-a hotarat sa treaca la boilles,arma absoluta in capul meu.Intr-o zi cand cind cascam gura prin Metro,la raionul articolelor de pescuit privirea mi-a fost atrasa de borcanele cu boilles de la Gipo(prima asemanare cu Val) si pe loc am luat hotararea,gata,cumpar un borcan si sambata i-am spart pe micuti.Pana sambata,doua zile de chin,legat carlige cu fir de par,parca era mai usor in revista,mi-am gaurit cu burghiul toate bilele din borcan,in caz ca trage unul dupa altul sa nu mai pierd timpul cu gauritul bilelor
Greu dar a venit si ziua de sambata,ora 5 - plecat la balta,5 jumate,ajuns langa balta(Vadu Rosu)si stat la coada in fata cabanei pana la 6 .30 cand paznicii au hotarat sa dea bilete,ora 7,ajuns pe locul de pescuit,momit pentru pluta un vad de pescuit cu 10 -15 bulgari de pastura si,ferit si putin rusinat de privirile vecinilor am montat pe un telescop montura cu momeala minune,boillesul scopex,bineinteles - nadire 0.Lansare meseriasa si putin mandru de ea am pus lanseta pe cracan,am montat bambina cerc si mi-am vazut de pescuitul la pluta,unde chiar sunt meserias(fara ghilimele)
Prins cu treaba la pluta nici n-am vazut cum a trecut timpul,pe la 12 mi-am adus aminte ca eu am alte planuri pentru aceasta zi,m-am uitat la lanseta cu boilles de pe cracan,astfalt,parca pescuiam in lighean.Gata,e clar,nu e buna "LOCALIZAREA",asa citisem,localizare si iar localizare.Am scos montura din apa,mi-am luat niste mistouri de la vecini referitoare la bila de langa carlig,vecini pe care oricum i-am spart cu recitalul de la pluta,am schimbat boillesul si intr-un acces de darnicie am imbracat boillesul intr-un gogoloi de pastura de marimea unui ou cu care nadeam la pluta,pastura ghiciti de care???............de la Matty

(a doua asemanare,Val)
Din nou lansare,de data asta mai temperata pentru ca plumbul combinat cu gogoloiul de pastura mi-a cam parait putin telescopul dar in final a iesit bine,fara evenimente.Mai trece o juma de ora,mai prind vreo 3 carasi si a aparut minunea,linistea mi-a fost tulburata de o pleznitura,cand m-a uit,bambina era lipita de bat si cracanul impreuna cu lanseta pendula ingrijorator spre apa,frana mulinetei stransa la maxim,bineinteles.Arunc batul de pluta,sar spre lanseta,calc pe trusa de accesorii care cedeaza si se sparge dar nu am timp de nimicuri,apuc lanseta si intep...........

,doamne ce senzatie,parca am acatat o dala de beton,o bordura.Rapid imi aduc aminte de toate cele citite cu un calm de care si acuma ma mir,desfac frana mulinetei,tamburul incepe sa sfaraie,prea mult,mai strang putin,incep sa-l plimb (sau el pe mine),lumea adunata incepe sa dea cu sfaturi,un betiv care dormea de doua ore se trezeste si vrea sa-mi ia batul din mana sa scoata el crapul,se retrage rusinat dupa un sut in popou si doi d-zei,eu,calm ca un sfinx,astept sa vad CRAPUL,inca nu a aparut.Mulinez,mulinez,mulinez si dintr-o data,pe la 4 - 5 metri apare la suprafata,am inghetet,sa dus dracului tot calmul,mi-am dat seama ca au inceput sa-mi tremure picioarele si nu puteam sa le controlez,am inceput incet sa ma misc,mai la stanga,mai la dreapta,orice dar sa-mi stapanesc tremurul genunchilor,aveam impresia ca toti se uita la picioarele mele.Calm,calm,imi spuneam,inca un pic si e pe mal,l-am ridicat de cateva ori cu capul la aer,l-am aerisit putin si intr-un moment prielnic hopa in mincioc si pe mal.Felicitari cu juma de gura de la asistenta si toate au intrat in normal.Nu si eu.Statem in popou cu minciocul in brate si priveam la EL,buzele carnoase,ochii fara expresie,parca nu-l interesa situatia de rahat in care era,solzii mari,combinatia aceea de verde cu galben cu maro si cu putin rosu..........splendid,mirific,faptura suprema pentru mine in acel moment.L-am luat acasa,fara nici o remuscare,l-am ucis.Dai in masa pe astia cu balta lor,daca m-au tinut ca pe o vita la coada dimineata pe malul baltii,de ce sa-i dau drumu,cu ce sa ma laud acasa,cine ma crede

,..............dar EL cu ce a gresit?cu faptul ca mi-a daruit unele din cele mai placute momente din viata mea pe care nu o sa le uit niciodata,la fel ca primul sarut,ca primul........,ca prima...........Acasa,in bucatarie,mi-am facut o poza cu invinsul,poza cu care m-am laudat un an si care acuma nu o mai pot privi,mi-e sila de mine,de faptul ca nu am avut puterea sa-i daruiesc viata primului meu crap prins la boilles.
Daca stau sa ma gandesc mai e o asemanare cu povestirea lui Val,cand a inceput pescuitul la boilles a luat "bot" vreo doi ani,eu am prins din prima zi si dupa aceea am luat bot doi ani (ciortanii pana in 2-3kg nu se pun).
P.S.
EL a avut 5 kg.