Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee
Da, si tot ce incercam eu sa spun era ca asta nu se poate face decat pe balti minuscule, gen Siclau (chiar si aici fiind de observat ca organizatorul s-a gandit la 4 arbitrii pentru 6 echipe!). Pe un Sarulesti, de exemplu, interdictia de a tine pestele in sac sau un timp mai indelungat, pana vine arbitrul, e mult mai greu de infaptuit, aprope cvasi-imposibil. Arbitrul respectiv ar trebui sa aiba la dispozitie si o masina. Si chiar si asa, cu masina (care se stie bine ca, in timpul concursului nu poate rula decat cu viteze mici, pentru a nu deranja ceilalti concurenti) arbitrului poate sa-i ia chiar si 15-20 de min. pana sa ajunga. Daca nu chiar mai mult in anumite cazuri.Discutia privea pistele de concurs vs.saci si disponibilitatea unui arbitru desemnat pentru capturi exceptionale, pentru a nu renunta la concursuri in mod arbitrar.
Am impresia ca iarasi ai scos cuiul la grenada (parere subiectiva evident).eugen dragnea scrie:Cand am spus "noi reguli" m-am gandit la urmatoarea solutie: crapi 20+ sa nu mai fie scosi din apa ,pozarea sa se faca direct in apa iar cantarirea sa se faca prin ridicarea deasupra apei pentru o foarte scurta perioada de timp...sacii de pastrare nu intra in discutie nici in prezent ,iar cantarirea in concursuri se face prin cantar suplimentar pentru exemplarele mari![]()
Problema cea mai grava care apare la scoaterea "pe uscat" a vietuitoarelor acvatice de talie mare este staza vaselor de sange ale organelor interne ca urmare a apasarii sub propria greutate...pe langa aceasta datorita afectarii raportului de presiuni (presiunea exercitata de masa apei si forta de impingere pe verticala a oricarui obiect scufundat intr-un lichid-vezi legea lu'Arhimede) la nivel molecular celulele tind sa-si mareasca volumul datorita lipsei presiunii normale cu care este obisnuit organismul ,acestea suferind distrugeri structurale uneori iremediabile...cand organismul este imbatranit,supraponderal,sedentar si intoxicat cu toti emulgatorii din nada lucrurile stau si mai rau...