Inel de plecare: 50 vs 40

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Dan Mitranescu
Veteran
Puncte: 0

Re: Inel de plecare: 50 vs 40

Mesaj de Dan Mitranescu »

aurelian_solomon scrie:Concret domnule Dan, BBLC si MTX14 3.9m, inel plecare 50 sau 40?
MTX 14 cu inel de plecare de 40 . Mai ieftine , mai comode . Nu insist pentru ca eu am cu inele de 50 . :)

Dan Mitranescu
Veteran

ionut72 scrie:
Parerea mea se stie de multi ani : Nu sunt diferente la aruncare intre inele de 40 si 50.
Nuanteaza Dane, daca vorbim despre fire subtiri (pana in 0,33-0,35)!

Tocmai am avut un schimb de idei pe acesta tema la topicul:

http://www.crapmania.ro/forum/post363220.html#p363220 - daiwa tournament — s 5000t vs entoh 5000
Eu am 6 lansete cu 50 si doua cu 40 . Catalin le are cu inel de 40 . Nu am tinut cont niciodata cand este nevoie de distanta, pe care sa o aleg cand arunc . Daca observam diferente le alegeam in multe situatii.
Am mai aruncat si pe camp de cateva ori in paralel cu cele doua modele . Nicio diferenta de luat in calcul . Cand una, cand alta, castiga in distanta.

Dan Mitranescu
Veteran

George-Alexandru scrie:
Dan Mitranescu scrie:Parerea mea se stie de multi ani : Nu sunt diferente la aruncare intre inele de 40 si 50.
Cu toate astea pescuiesc cu 50 :) si lansetele cu 40 se vand la un sfert fata de cele cu 50 ...

Ce am aflat eu relativ recent si bag mana in foc ca nu stie nimeni ( cel putin nu am auzit niciodata ) este ca inelele nu se monteaza dupa distanta fata de mandrina , de distante intre ele , de greutate , de diametrul tamburului sau cine stie ce alte idei.
Inelele se pozitioneaza in puncte "critice" pentru a distribui fortele constant pe toata lungimea blank-ului. Acest lucru se face cu dispozitive de test, in fabrica . Astfel se da valoare maxima puterii blank-ului si se reduc riscurile de rupere.

Sunt tipuri de lansete care se rup din acelasi loc . Nu este defect de constructie a blank-ului . Nu are cum sa se intample tot timpul in acelasi loc , iar conicitatea se vede clar ca se respecta. Aceste lansete au prost plasate inelele !

Testul de plasare a inelelor tine cont de pozitia mandrinei ! Daca mandrina se repozitioneaza si inelele vor avea alta pozitie.

Dan,acele dispozitive care testeaza si indica zonele unde vor fi amplasate inelele pt a distribui uniform tensiunea pe toata lungimea lansetei,este facut cu lanseta tensionata simuland un dril cu firul tensionat pe inele pt a indica curbura rezultata in functie de amplasare sau cu lanseta tensionata pe aruncare cand firul nu pune tensiune pe inele?

Din cate banuiesc eu acele puncte "critice" de unde de obicei lansetele se rup sunt acele zone de rigidizare pe tronsonul lansetei.in majoritatea cazurilor zona de mufare sau mandrina...zona unde cedeaza de obicei lansetele cu probleme.
Acele dispozitive se actioneaza cu lanseta tensionata ca in aruncare.
Am sa rog sa imi faca un filmulet (sau macar niste poze) in fabrica, cu masina respectiva la lucru.

Spre exemplu daca pe o lanseta echipata corect muti toate inelele in jos atunci , la solicitare mare , ea o sa cedeze intre varf si primul inel.
Daca muti inelele mai sus atunci lanseta se indoaie nejustificat de mult intre mulineta si primul inel , pierzand din aruncare , sau chiar putand sa se rupa din zona descoperita.

Cand am trimis prima data aranjarea inelelor de pe MTX14 in fabrica chinezii mi-au explicat ca nu se poate exact cum am vrut eu. La momentul respectiv ma gandeam in naivitatea mea ca masinile lor de matisat nu se pot regla pe cererea mea . Real alta era problema , era cea pe care o spun acum.

Alin Galbenu
Moderator

Mesaj de Alin Galbenu »

Daca primul inel este de 40, atunci celelalte nu vor fi mai mici , comparate cu o lanseta cu inelul de 50 ?
Ma gandesc ca nu doar inelul de plecare diferă, ci toate.
Adică 50,40,... Vs 40,3..

Dan Mitranescu
Veteran

Zarguzon Adi scrie:Lansetele se rup din X motive .pozitionarea inelelor se face in functie de: - greutatea lor;
- numarul lor;
- mandrina;
- puterea lansetei;
De greutate niciodata . Testul se face static . Greutatea inelelor trebuie sa fie cat mai mica . Pentru o revenire buna dupa lansare .Atat.

De numarul inelelor depinde . Normal . Dar cam pe toate lansetele sunt aceleasi numar de inele , deci ...

Mandrina ca pozitionare . Nu ca greutate. In test se tine cont de pozitia ei si se aplica fortele pe ea si pe zona de prindere a manerului inferior.

De puterea lansetei nu ! Lansete de puteri diferite , dar cu grafic de curbura identic , vor avea inelele dispuse la fel. Deci depinde de cum se indoaie , nu de cat de tare este.
Lansetele rapide au inelele ridicate ( vezi gresala de pe Hi-s pe care ai remediat-o de atatea ori ... :wink: ) , iar pe lansete parabolice inelele se coboara si bine este sa le creasca numarul .

Dan Mitranescu
Veteran

Allen Besnovich scrie:Daca primul inel este de 40, atunci celelalte nu vor fi mai mici , comparate cu o lanseta cu inelul de 50 ?
Ma gandesc ca nu doar inelul de plecare diferă, ci toate.
Adică 50,40,... Vs 40,3..
Este comerciala si asigura confortul psihic cu 50-ul. La celelalte nu se uita nimeni. Primul conteaza. Fizica asta ... :)
Cresti inelele , cresti greutatea , cresti balansul , ... :wink:
La spinning lansetele au numai inelul de plecare mai mare si apoi ajung cu ultimile 4 pe varf sa fie foarte mici ( 6mm ) , toate la fel.
In aruncare nicio diferenta intre aceasta configurare si cele cu configurare clasica , cu inele descrescatoare .

P.S. este noua mea idee de test . Am sa fac o lanseta de acest fel si am sa vad cum se comporta. Adica 40 , 25 ,16 , 12 , 12 , 12 ,12 ( 7 inele ). :wink: O sa fie noul MTX12 .

zfcristian
Pescar de competitie

Mesaj de zfcristian »

Dar de ce nu ne spune Adi Zarguzon mai multe de betele lui Shimano cu inel de plecare de 30 mm ?
Am aruncat cu ea anul trecut pe Floreasca si nu imi venea sa cred , te duceai in 150-160 m cu inel de plecare de 30
Poate ne explica tipul de inele de pe acele bete

Sent from my iPad using Tapatalk

Zarguzon Adi
Partener Crapmania.ro

Mesaj de Zarguzon Adi »

pentru cine vrea sa vada cum se face o lanseta ;
http://www.youtube.com/watch?v=Y3jcGZYuP30
http://www.youtube.com/watch?v=FOMDG4Y9Huo
hi-s 2oo sunt echipate de personajul din filmulet care pare ca stie ce face ;
http://www.youtube.com/watch?v=cPrb8WSKt7w
primul le face la ;http://www.hardyfishing.com/en-gb/home/
greys si chub tot acolo .

Zarguzon Adi
Partener Crapmania.ro

Mesaj de Zarguzon Adi »

zfcristian scrie:Dar de ce nu ne spune Adi Zarguzon mai multe de betele lui Shimano cu inel de plecare de 30 mm ?
Am aruncat cu ea anul trecut pe Floreasca si nu imi venea sa cred , te duceai in 150-160 m cu inel de plecare de 30
Poate ne explica tipul de inele de pe acele bete

Sent from my iPad using Tapatalk
lansetele respective au fos cumparate in 2004 si aveau inele low rider cu plecare de 20mm .datorita formei si a pozitionarii lor nu iti diminuau distanta in aruncare.anul acesta le-am vandut in favoarea hi-s 200 second hand .

marian_popescu
pescar de competitie

Mesaj de marian_popescu »

si campanie mediatica daca ati face pe tema asta si tot nu s-ar trezi lumea...

eu raman la parerea ca un set de inele mari avantajeaza aruncarile la FOARTE mare distanta, in situatia in care sunt puse pe blankul potrivit (adica foarte rapid)
in rest, aruncari la distante mari (ca in pescuit, nu casting) se pot atinge si cu inele de 40

am ajuns sa vorbim in casting mai mult de inele de 50 decat de calitatea unui blank...e bine sa mai luam aminte si la cunoscatori, alde zarguzon si mitranescu

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”