petitie online Denominarea in Lei a creditelor in valuta

Sectiune deschisa pentru orice subiect de discutie.

Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
gor965
Moderator
Puncte: 0

Re: petitie online Denominarea in Lei a creditelor in valuta

Mesaj de gor965 »

gabize scrie:.... Uman, e bine să ne ajutăm. Dar, la nivel macro, nu şiu în primul rând dacă se poate şi ce efort financiar ar fi pentru o ţară care oricum e pe chituci la capitolul ăsta.
Pai asta-i toata discutia si "bulibaseala" de la nivelul politic ... daca aveau vre-un interes sa intervina o faceau de mult. Sunt insa cateva lucruri de luat in calcul ... daca e corect ca statul sa intervina pe piata bancara (libera, pana la un punct) ... daca e corect sa intervina financiar (acum doar in pierdere, cand a fost de castigat au castigat doar bancile) ... daca e corect sa intervina doar ptr. o parte a populatiei (cand la creditele in lei DAE era peste 50%, in 5 ani achitai un credit de 3-4 ori ... si la camatari era mai ieftin...atunci statul de ce n-a intervenit ?) ... si tot asa, se da toata lumea cu curu-n sus ca sa fie treaba buna, insa parerea mea e ca bancile ar trebui sa-si regleze singure problema asta ptr. ca au castigat suficient de multi bani in timp cat sa-si permita acum sa piarda.
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

ionut72 scrie:
Procentul de credite mari, in valuta, pe perioade lungi de timp, e foarte mic si nu reprezinta vreo problema ptr. nici o banca.
Georgica, fix astea sunt problema! :) Si sunt cateva sute de mii (imobiliare sau cu garantii imobiliare). Si reprezinta, prin contagiune, o problema pentru tot sistemul bancar. Caruia ii urez, in acesta forma in care se afla acum, moarte rapida! :D
Sincer, mi-e greu sa cred !... si repet, bancile daca au o problema, nu trebuie sa astepte interventia statului ca s-o rezolve.
George Iorga
Imagine

DumiD
Pescar de competitie

Mesaj de DumiD »

De vina pentru cresterea aberanta a preturilor a fost tot statul cand a lasat populatia sa se indatoreze pana la 60% din venit.

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Sincer, mi-e greu sa cred !
George:

"Valuta, principala sursă de finanţare a creditelor ipotecare

La începutul anului 2007, creditele ipotecare în valută reprezentau 85,5% din totalul creditelor ipotecare acordate populaţiei. Astfel, din cele circa 7,9 miliarde de lei împrumutate de bănci clienţilor care doreau să-şi cumpere o locuinţă, echivalentul a şase miliarde au fost împrumutaţi în euro, iar 0,7 miliarde de lei în alte valute, cu precădere franci elveţieni şi dolari.

Şapte ani mai târziu, respectiv în ianuarie 2013, valoarea creditelor imobiliare în valută se ridica la echivalentul a 34,9 miliarde de euro, respectiv 94,9% din stocul total. La finele anului, respectiv în noiembrie, procentul a scăzut către 92,2% din total" Sursa - http://www.gandul.info/financiar/decizi ... or-1186783
si repet, bancile daca au o problema, nu trebuie sa astepte interventia statului ca s-o rezolve
:D
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

Lao
pescar de competitie

Mesaj de Lao »

nu statul, bancile, care au dat credite cu buletinul, de la aifoane la mertane, la toti neispravitii. ce treaba are statul? daca nu ma insel, statul percepea o taxa din toate creditele. si nu e vb de statul nostru, au fost credite date aiurea la nivel mondial.

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

DumiD scrie:De vina pentru cresterea aberanta a preturilor a fost tot statul cand a lasat populatia sa se indatoreze pana la 60% din venit.

Tovarasul "1984" (sau "ferma animalelor") deci, in opinia ta, statul tre sa stabilesca valoarea imprumutului pe care are voie sa-l faca un individ? :lol: :lol: De ce nu, atunci, si ce casa ai voie sa ai, si ce masina, ce sa manaci si cat, cata coca-cola, cate tigari ai voie sa fumezi, ce si cat sa f.u.t.i etc.

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

Ionut, la creditele in franci ma refeream ca nu cred ca sunt f. multe, la sume mari, pe termene lungi. Stiu ca la imobiliare dobanda cea mai mica e la creditul in euro, insa si-asa, ma asteptam sa existe in contracte niste limite ale cursului de schimb. Maine poimaine sare euro in sus la 8-10 lei ... pai ne ducem draq cu totii, ca mai tot ce cumparam si consumam e legat de cursul euro.
George Iorga
Imagine

DumiD
Pescar de competitie

Mesaj de DumiD »

ionut72 scrie:
DumiD scrie:De vina pentru cresterea aberanta a preturilor a fost tot statul cand a lasat populatia sa se indatoreze pana la 60% din venit.

Tovarasul "1984" (sau "ferma animalelor") deci, in opinia ta, statul tre sa stabilesca valoarea imprumutului pe care are voie sa-l faca un individ? :lol: :lol: De ce nu, atunci, si ce casa ai voie sa ai, si ce masina, ce sa manaci si cat, cata coca-cola, cate tigari ai voie sa fumezi, ce si cat sa f.u.t.i etc.
n-ai inteles nimic,bossulica. reciteste postarea.

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

gor965 scrie:Ionut, la creditele in franci ma refeream ca nu cred ca sunt f. multe, la sume mari, pe termene lungi. Stiu ca la imobiliare dobanda cea mai mica e la creditul in euro, insa si-asa, ma asteptam sa existe in contracte niste limite ale cursului de schimb. Maine poimaine sare euro in sus la 8-10 lei ... pai ne ducem draq cu totii, ca mai tot ce cumparam si consumam e legat de cursul euro.
Mi s-a parut ca ai zis "creditele in valuta" fara sa precizezi. altfel exact asta am spus si eu in primele comentarii .

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

DumiD scrie:
ionut72 scrie:

n-ai inteles nimic,bossulica. reciteste postarea.
Mea culpa, sa fiu mai clar: Tovarasul "1984" (sau "ferma animalelor") deci, in opinia ta, statul e cel care trebuie sa stabilesca gradul maxim de indatorare (raportat la venituri) pentru o persoana, adica valoarea maxima a imprumutului pe care acea persoana are voie sa-l acceseze?

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Liber la Discutii”