Nu pot sa spun ca nu am trecut prin aceleasi excese de zel in mentinerea mulinetelor.
Dupa ce am primit cateva sfaturi de la persoane cu experienta in domeniul fiarelor (" cat invarti tu de manivela aia, ca sa o ungi in fiecare an !? " ) , dupa ce am observat mai multe angrenaje care sunt date cu "functionare pe viata" , multe chiar din plastic. ( reductor stergatoare parbriz, cutii de viteza,reductoare, variatoare de turatie mecanice, ..., multe, ..., cam toate

) , am decis sa nu-mi mai ung mulinetele.
De 5 ani nu am umblat in TD-uri si se comporta perfect.
In mare parte, "prin facerea asta de bine" pentru mulinete, se fac greseli ce duc la o functionare mai slaba sau care genereaza mici probleme.
Aici amintesc:
- gresarea in exces ( si exces inseamna umplerea cu vaselina a peste 20% din spatiul interior ) genereaza o functionare greoaie pe timp rece, scurgeri de ulei pe carcasa vara, patrunderea lubrefiantului unde nu trebuie sa ajunga :
- gresarea rulmentului cu role de teflon ( antirevers) , ce genereaza "scartaitul" acestuia .
- galetul nu se greseaza . Depunerea prafului pe uleiul scurs il poate bloca.
- folosirea de degresanti ce distrug sau ataca unele piese componente.
Nu mai pun reasamblarea gresita, care la prima rotire de manivela strica ceva.
Mulinetele se curata si se ung numai daca au cazut in apa. In rest, consider ca numai spalarea lor sub jet de apa calda este suficienta.
Pentru functionarea corecta, angrenajele au nevoie numai de o pelicula infinit de subtire de ulei. Daca "luceste" este suficient. Uleiurile de amgrenaje au perioada de utilizare de zeci de mii de ore si asta la angrenaje puternic solicitate.
P.S. stie cineva un producator care recomanda gresarea mulinetelor la o anumita perioada de timp ?
P.P.S. MULINETELE SE STRICA NUMAI CAND LE APARE UN TACANIT LA MANIVELA !
