recomandare vaselina ungere mulinete

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
Ungureanu Bogdan
pescar de competitie
Puncte: 0

Re: recomandare vaselina ungere mulinete

Mesaj de Ungureanu Bogdan »

sub nicio forma nu ai cum sa desfaci-cureti-gresezi-reasamblezi totul in nici 20 min....
daca iei totul la mana si cureti,speli,stergi, etc.., pai tata..te asteapta o ora.asta daca vrei sa faci o treaba buna.
daca le iei la misto cu pensula cu benzina prin componentele nedesfacute-cum fac altii care cer si bani- iti ia 10 min.
cei care se ocupa cu astfel de practici fac ce am scris eu mai sus si pe pinioanele principale pun vaselina in exces sa maschese diferitele zgomote si rontzaituri si apoi cu un ranjet,satisfacut iti ia 30 de lei :wink:
eu nu as munci pt 30 de lei la mulineta cuiva, bineinteles la modul profi, pt ca dureaza f mult.
spun toate astea pt ca am habar ce inseamna toate cele la mai multe modele din gama daiwa-shimano.
catch&release

mircione

Mesaj de mircione »

mi-a luat cam o ora jumate cu totul ...mulineta este un banax helicon 5600...si nu sunt profesionist !

gabize

Mesaj de gabize »

Cu un spray degresant şi unul cu aer comprimat degresarea şi curăţarea devine o plăcere. :)
Susţin pescuitul catch & release!

mihai turiac

Mesaj de mihai turiac »

Ungureanu Bogdan scrie:sub nicio forma nu ai cum sa desfaci-cureti-gresezi-reasamblezi totul in nici 20 min....
daca iei totul la mana si cureti,speli,stergi, etc.., pai tata..te asteapta o ora.asta daca vrei sa faci o treaba buna.
daca le iei la misto cu pensula cu benzina prin componentele nedesfacute-cum fac altii care cer si bani- iti ia 10 min.
cei care se ocupa cu astfel de practici fac ce am scris eu mai sus si pe pinioanele principale pun vaselina in exces sa maschese diferitele zgomote si rontzaituri si apoi cu un ranjet,satisfacut iti ia 30 de lei :wink:
eu nu as munci pt 30 de lei la mulineta cuiva, bineinteles la modul profi, pt ca dureaza f mult.
spun toate astea pt ca am habar ce inseamna toate cele la mai multe modele din gama daiwa-shimano.

Xsc/xtc inca nu au nevoie de curatare trebui doar completat puntin cu vaselina si ulei :)))
Friends Carp Team

Today is the oldest you've ever been
And
The youngest you'll ever be again

arhanghelu

Re: PREZENTARE MULINETA SHIMANO ULTEGRA XSC 10000

Mesaj de arhanghelu »

gabize scrie:Că tot s-a adus în discuhttps://mulinete.wordpress.com/ţie gresarea, ce fel de vaselină folosiţi şi mai ales de unde o achiziţionaţi? Mă gândesc că această vaselină e universală, nu are specificaţii diferite funcţie de producător/model.
Cumpara vaselina si ulei pentru mulinete, nu trebui sa folosesti cantitati mari pentru gresarea lor.
Eu am mulinete k-karp excellence vx 8000, au fost curatate si gresate din "bara in bara" de mine, fara sa mai fi facut acest lucru vreodata si nici cu piese in plus nu am ramas. :D

Pentru cei care îi mananca mânusitele: https://mulinete.wordpress.com/

gabi1
Veteran

Mesaj de gabi1 »

mihai turiac scrie: Xsc/xtc inca nu au nevoie de curatare trebui doar completat puntin cu vaselina si ulei :)))
Furnica,
Ai grija cum faci peste cativa ani cu inlocuitul axului/pinion la mulinete, sa nu invarti de 10 ori la manivela si tamburul doar o data. :cry: :D
"Azi oamenii cunosc preţul fiecărui obiect si valoarea nici unuia."
"Nu refuza ajutorul imbecililor; pentru a rămâne sus iți trebuie unanimitate". :-)

mihai turiac

Mesaj de mihai turiac »

gabi1 scrie:
mihai turiac scrie: Xsc/xtc inca nu au nevoie de curatare trebui doar completat puntin cu vaselina si ulei :)))
Furnica,
Ai grija cum faci peste cativa ani cu inlocuitul axului/pinion la mulinete, sa nu invarti de 10 ori la manivela si tamburul doar o data. :cry: :D
Asta inseamna sa adaugi forta prin demultiplicare ;)
Friends Carp Team

Today is the oldest you've ever been
And
The youngest you'll ever be again

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

Nu pot sa spun ca nu am trecut prin aceleasi excese de zel in mentinerea mulinetelor.
Dupa ce am primit cateva sfaturi de la persoane cu experienta in domeniul fiarelor (" cat invarti tu de manivela aia, ca sa o ungi in fiecare an !? " ) , dupa ce am observat mai multe angrenaje care sunt date cu "functionare pe viata" , multe chiar din plastic. ( reductor stergatoare parbriz, cutii de viteza,reductoare, variatoare de turatie mecanice, ..., multe, ..., cam toate :) ) , am decis sa nu-mi mai ung mulinetele.
De 5 ani nu am umblat in TD-uri si se comporta perfect.

In mare parte, "prin facerea asta de bine" pentru mulinete, se fac greseli ce duc la o functionare mai slaba sau care genereaza mici probleme.
Aici amintesc:
- gresarea in exces ( si exces inseamna umplerea cu vaselina a peste 20% din spatiul interior ) genereaza o functionare greoaie pe timp rece, scurgeri de ulei pe carcasa vara, patrunderea lubrefiantului unde nu trebuie sa ajunga :
- gresarea rulmentului cu role de teflon ( antirevers) , ce genereaza "scartaitul" acestuia .
- galetul nu se greseaza . Depunerea prafului pe uleiul scurs il poate bloca.
- folosirea de degresanti ce distrug sau ataca unele piese componente.
Nu mai pun reasamblarea gresita, care la prima rotire de manivela strica ceva.

Mulinetele se curata si se ung numai daca au cazut in apa. In rest, consider ca numai spalarea lor sub jet de apa calda este suficienta.
Pentru functionarea corecta, angrenajele au nevoie numai de o pelicula infinit de subtire de ulei. Daca "luceste" este suficient. Uleiurile de amgrenaje au perioada de utilizare de zeci de mii de ore si asta la angrenaje puternic solicitate.

P.S. stie cineva un producator care recomanda gresarea mulinetelor la o anumita perioada de timp ?
P.P.S. MULINETELE SE STRICA NUMAI CAND LE APARE UN TACANIT LA MANIVELA ! :wink: :D

Digital
Pescar de competitie

Mesaj de Digital »

Dan Mitranescu scrie: P.P.S. MULINETELE SE STRICA NUMAI CAND LE APARE UN TACANIT LA MANIVELA ! :wink: :D
:lol: :lol: :lol:
Victor Conta
ROMANIA
Tara in care ingerii nu calca

gabi1
Veteran

Mesaj de gabi1 »

Dane,
In principiu sunt de acord cu tine, nu ma pricep la chimie insa stiu ca uleiul polimerizeaza in timp, probabil si vaselina.Intrucat o mulineta nu lucreaza sub vid(zic si eu) in timp acumuleaza praf care ajunge in interior, acesta in combinatie cu vaselina/uleiul polimerizat sau nu devine un factor abraziv cu consecinte in timp.Concluzionand, o revizie, curatat, spalat, uns, cred se impune la 4-5 ani, evident in functie de cat a fost mulineta de muncita(parerea mea).
"Azi oamenii cunosc preţul fiecărui obiect si valoarea nici unuia."
"Nu refuza ajutorul imbecililor; pentru a rămâne sus iți trebuie unanimitate". :-)

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”