Moderatori: odoctee, Irinel Nitu
In regulament nu e trecuta doar sintagma "peste mort", e trecuta si cauza sanctionabila -> "manipulare neglijenta", lucru ce lasa loc de interpretare ptr. arbitru (sau ptr. cine decide ulterior) in a stabili o sanctiune. La concursuri, nimeni nu baga pestele in sac cu intentia de a-l omora, si-atunci e normal sa judeci daca pescarii se fac vinovati sau nu de moartea accidentala a pestelui. Eu asa ma gandesc ca se judeca sintagma " manipulare neglijenta" ... se verifica marimea sacilor, spatiul alocat legarii sacilor, adancimea apei sa fi fost corespunzatoare, sa nu fi fost trantit ori lovit pestele, etc. Daca la final reiese ca pescarii au manipulat corect pestele (cum de altfel au facut-o cu toti pestii prinsi pana atunci), dar acesta a murit din alte motive (cauze pe timp de vara sunt destule, de la lipsa de oxigen pana la socul termic) nu te mai incadrezi la sanctiunea respectiva. In cazul pestelui mort, nu vorbim de o actiune intentionata la care se sanctioneaza atat intentia cat si savarsirea faptei...nu e ca si cand pescuiesti in afara standului ...cand mai scapi o lanseta la vecini, din greseala sau cu intentie vadita...la peste mort, nu poti sanctiona decat cauza clara ... sufocat pestele in 2-3 saci, saci de marime mica, pus pestele in apa cu namol, fara oxigen, la adancime mica, mai multi pesti in sac, pesti scapati pe jos, loviti, tinuti prea mult in soare in salteaua de pastrare, etc.,chestii care tin de manipularea neglijenta. Parerea mea ...drdan scrie:Eu nu înțeleg un lucru: concurăm în baza unui regulament sau nu?
Că a murit în urma unei manipulări neglijente, că nu am fost atenți cănd l- am băgat la sac, etc. dacă l- am dat mort la cântar, e mort......
ce pacat ca n-ai aparut mai devreme in arbitrajul concursurilor de pescuit la crap !gor965 scrie:In regulament nu e trecuta doar sintagma "peste mort", e trecuta si cauza sanctionabila -> "manipulare neglijenta", lucru ce lasa loc de interpretare ptr. arbitru (sau ptr. cine decide ulterior) in a stabili o sanctiune. La concursuri, nimeni nu baga pestele in sac cu intentia de a-l omora, si-atunci e normal sa judeci daca pescarii se fac vinovati sau nu de moartea accidentala a pestelui. Eu asa ma gandesc ca se judeca sintagma " manipulare neglijenta" ... se verifica marimea sacilor, spatiul alocat legarii sacilor, adancimea apei sa fi fost corespunzatoare, sa nu fi fost trantit ori lovit pestele, etc. Daca la final reiese ca pescarii au manipulat corect pestele (cum de altfel au facut-o cu toti pestii prinsi pana atunci), dar acesta a murit din alte motive (cauze pe timp de vara sunt destule, de la lipsa de oxigen pana la socul termic) nu te mai incadrezi la sanctiunea respectiva. In cazul pestelui mort, nu vorbim de o actiune intentionata la care se sanctioneaza atat intentia cat si savarsirea faptei...nu e ca si cand pescuiesti in afara standului ...cand mai scapi o lanseta la vecini, din greseala sau cu intentie vadita...la peste mort, nu poti sanctiona decat cauza clara ... sufocat pestele in 2-3 saci, saci de marime mica, pus pestele in apa cu namol, fara oxigen, la adancime mica, mai multi pesti in sac, pesti scapati pe jos, loviti, tinuti prea mult in soare in salteaua de pastrare, etc.,chestii care tin de manipularea neglijenta. Parerea mea ...drdan scrie:Eu nu înțeleg un lucru: concurăm în baza unui regulament sau nu?
Că a murit în urma unei manipulări neglijente, că nu am fost atenți cănd l- am băgat la sac, etc. dacă l- am dat mort la cântar, e mort......
Stiu, asa e, si e normal sa-i fie asigurate conditii bune de pastrare pana la cantarire. Cu toate astea accidente apar si n-as baga mana in foc ca e 100% vina pescarului...si nu e nici primul si nici ultimul accident de genul asta. Una peste alta, problema din cate citesc eu pe aici e mai departe si mai ampla decat interpretarea unui punct din regulament.pharaoh scrie:Georgica, pestele cand a muscat momeala a fost viu...
Arbitrul este OBLIGAT sa se AUTOSESIZEZE in cazul in care observa incalcari ale regulamentului.Rep scrie:George am mai avut o postare anterioara in care am explicat cu lux de amanunte dar s-a sters postarea.
Cind am bagat pestele in sac si apoi in apa pestele misca,noi anuntasem arbitra ,dar ea facea un suplimentar la Fane.
A venit cam in 20-30 minute.In timpul asta am tinut pestele scufundat plimbind mereu sacul Cind a venit arbitra am scos sacul pestele misca ,l-am pus pe saltea,a mai miscat dintr-o aripioara apoi a murit.Art .10 sactioneaza pescarul care pune pestele la sac nu-l supravegheaza ,si-l prezinta la cintar mort.La CN 2016 s-a prezentat peste mort si nu s-a dat nici macar avertisment verbal.Nu vi se pare anormal sa primesti sanctiunea cind esti pe locul 12,sa fii lasat sa continui concursul,iar cind ajungi pe locul 1sa se incerce eliminarea ta .
Multi il conside ra vinovat pe Calota.Fals,cind noi am ajuns pe 1 s-a pus presiune pe el( casafim eliminati ) printr-o informare ( nu contestatie) de catre organizator care cred ca urcase pe2.Totul afost omizerie lacare Calota,cred ca nu a vrut sa fie partas.