Alegere mulineta

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Crap.mures
Puncte: 0

Alegere mulineta

Mesaj de Crap.mures »

In ce consta punerea a inca unui rulment si in ce fel imbunatateste performantele mulinetei?

mike83

Re: Alegere mulineta

Mesaj de mike83 »

Simu Alexandru

Mesaj de Simu Alexandru »

Crap.mures scrie:In ce consta punerea a inca unui rulment si in ce fel imbunatateste performantele mulinetei?
Ce crezi un ax de învârte mai bine pe un rulment sau pe o bucșă ?
Nu este atat de grav daca vorbesti singur...Mai nasol este daca vorbesti singur si afli noutati!!!
Imagine
CarpBait Fishing Club
Nume utilizator schimbat din SEPY31

Crap.mures

Mesaj de Crap.mures »

Mi-ai raspuns cu o intrebare foarte lamuritoare...

Crap.mures

Mesaj de Crap.mures »

M-ar fi ajutat foarte mult o poza exemplificatoare...

Zsolt1980
Veteran

Mesaj de Zsolt1980 »

In video se adauga rulmenti suplimentari la o mulineta Shimano Ultegra 14000 XSC, dar aceasi operatiune se poate face si la Speedcast 14000 XTB sau XSB, constructia interioara fiind identica la toate cele trei modele pomenite, eventual difera doar calitatea materialelor din care sunt fabricate piesele, dar ma indoiesc de asta.

https://www.youtube.com/watch?v=lJAe5JXDSXQ

Idea e, ca inlocuirea bucsilor cu rulmenti nu e o operatiune de efectuat neaparat, e mai mult pentru linistea sufleteasca personala si asigura o rulare mai lina a mulinetei, deoarece practic prin rulmenti se elimina frecarile dintre bucsile de plastic si piesele in miscare ale mulinetei.

Tritoiu Dragos

Mesaj de Tritoiu Dragos »

Atata timp cat codul piesei e identic si calitatea materialului e aceiasi.Daca comanzi o piesa, de exemplu RD9989092318, nu specifici nicaieri ca e de speedcast , ultegra sau mai stiu eu ce. Aia cu calitatea materialului mai buna la Xtd fata de speedcast e o "vrajeala" comerciala...o poti gasi intr-un review de pe alt forum al celor 2 mulinete.

Zsolt1980
Veteran

Mesaj de Zsolt1980 »

Tritoiu Dragos scrie:Atata timp cat codul piesei e identic si calitatea materialului e aceiasi.Daca comanzi o piesa, de exemplu RD9989092318, nu specifici nicaieri ca e de speedcast , ultegra sau mai stiu eu ce. Aia cu calitatea materialului mai buna la Xtd fata de speedcast e o "vrajeala" comerciala...o poti gasi intr-un review de pe alt forum al celor 2 mulinete.
Iti impartasesc parerea. Nici eu nu cred ca Shimano are 10 linii de fabricatie pentru piese cu acelas cod, doar ca sa le fabrice din materiale diferite.

osc1or
Veteran

Alegere mulineta

Mesaj de osc1or »

Tritoiu Dragos scrie:Atata timp cat codul piesei e identic si calitatea materialului e aceiasi.Daca comanzi o piesa, de exemplu RD9989092318, nu specifici nicaieri ca e de speedcast , ultegra sau mai stiu eu ce. Aia cu calitatea materialului mai buna la Xtd fata de speedcast e o "vrajeala" comerciala...o poti gasi intr-un review de pe alt forum al celor 2 mulinete.
Excelent punctat!

Trimis de pe al meu SM-G925F folosind Tapatalk
Critic echilibrat

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

La Rulmentul, acum multi ani, am aflat ca bilele erau sortate pe 3 categorii.
Toate erau la aceeasi cota, acelasi material , acelasi tratament ... si totusi erau sortate ( nu stiu cum ). Astfel ieseau trei tipuri de rulmenti care purtau fix aceeasi serie. Fiecare tip era destinat unei anumite industrii si preturile erau diferite.
Cine schimba rulmentii la vechiile dacii si "se descurca " prin targuri mai ieftin , fara sa ii schimbe cu cei "de Pitesti" , observa pe propie piele ce inseamna diferenta de calitate si de pret. Era vremea cand nu era nimic contrafacut, iar rulmentii veneau din aceeasi fabrica si aveau acelasi indicativ.
Un exemplu similar si cu "seturile motor". Facute toate de uzina din Pitesti, facute in acelasi conditii, ... numai ca unele erau "premium" ( cred ca asa se si numeau ), pretul era mai mare si diferentele evidente in functionare.

Deci, daca totul este la fel de la material , prelucrare, tratament, producator, ... serie, totusi pot exista diferente de calitate.

Nu discutam cazuri de serii de produs identice si producatori diferiti, ca este evidenta diferenta.
Vorbim de acelasi producator.

Putin mai la subiect, cum se face ca la mulinete de 1100 lei sau 2400 de lei de la acelasi producator, pinioanele nu "rontaie" dupa un an , iar la mulinete de 700 lei , fix acelasi pinion "toarce" asa de frumos ?

La pinioane pretul si calitatea sunt date de material, tratament termic si prelucrarea mecanica.
Materialul chiar daca este acelasi, proprietatile i se schimba in functie de numarul de topiri la care a fost supus. Asa ca se pot face pinioane si din prima turnare, cat si din resturile de la prima turnare ...
Tratamentul termic, poate cel mai important aspect din industria metalelor, prin care Japonia detine suprematia, fara a fi egalata pana acum de nimeni, depinde de timp de incalzire, timp de pastrare la o anumita temperatura, timp de racire,( timpi pentru revenire la oteluri ), presiune de turnare , ...

Prelucrarea mecanica a pinioanelor, de la ambutisarea la rece si pana la rectificare sunt aspecte care se discuta in ani de zile de studii, ca sa ne apucam de ele acum.
Cert este ca in fabricile de mulinete sunt masini de rectificat de sute de mii de euro, iar in alte fabrici masinile de rectificat costa cateva mii de euro.

Presupunem ca pinioanele ( mergem pe exemplul asta ) beneficiaza de aceleasi conditii de fabricare.
Totusi, la sfarsitul operatiilor, poate se observa microfisuri la nivelul dintilor pentru unele dintre ele.Nu sunt grave, numai ca acolo se taseaza putin mai mult si mai repede materialul, suficient cat sa cante frumos pinionul dupa un timp scurt de utilizare.
Pai pe astea nu poti sa le pui pe mulinete de 2400 lei cand ai si din alea de 700 lei in portofoliu. :wink:

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”