
Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee
Eram curios.Zsolt1980 scrie:Sincer nu știu, nu am încercat. Am acasă și Speedcast și CI4 XSB dar e prea mult de surubarit încât să fac experimentul ăsta.
Vibrochenul da dar sta intr-o balta de ulei și pe deasupra îl învârti greu cu mana lagărul da poate sa fie mai durabil decât rulmentul dar niciodată nu o să se învârtă un ax mai ușor că pe rulmentDan Mitranescu scrie:Depinde de situatie, nu poti sa generalizezi.SEPY31 scrie:Ce crezi un ax de învârte mai bine pe un rulment sau pe o bucșă ?Crap.mures scrie:In ce consta punerea a inca unui rulment si in ce fel imbunatateste performantele mulinetei?
Sunt multe exemple in care lagarul bate rulmentul in functionare. ( nu ai sa vezi vibrochen pe rulmenti )
Din cate stiu exista lagare mult mai durabile decat orice rulment, dar costurile sunt mai mari.
Poate ca era un caz de sintaxa poeticagabi1 scrie:Sintaxa se învarte cel mai greu dacă este prost ”călărită”.![]()
Dan Mitranescu scrie:La Rulmentul, acum multi ani, am aflat ca bilele erau sortate pe 3 categorii.
Toate erau la aceeasi cota, acelasi material , acelasi tratament ... si totusi erau sortate ( nu stiu cum ). Astfel ieseau trei tipuri de rulmenti care purtau fix aceeasi serie. Fiecare tip era destinat unei anumite industrii si preturile erau diferite.
Cine schimba rulmentii la vechiile dacii si "se descurca " prin targuri mai ieftin , fara sa ii schimbe cu cei "de Pitesti" , observa pe propie piele ce inseamna diferenta de calitate si de pret. Era vremea cand nu era nimic contrafacut, iar rulmentii veneau din aceeasi fabrica si aveau acelasi indicativ.
Un exemplu similar si cu "seturile motor". Facute toate de uzina din Pitesti, facute in acelasi conditii, ... numai ca unele erau "premium" ( cred ca asa se si numeau ), pretul era mai mare si diferentele evidente in functionare.
Deci, daca totul este la fel de la material , prelucrare, tratament, producator, ... serie, totusi pot exista diferente de calitate.
Nu discutam cazuri de serii de produs identice si producatori diferiti, ca este evidenta diferenta.
Vorbim de acelasi producator.
Putin mai la subiect, cum se face ca la mulinete de 1100 lei sau 2400 de lei de la acelasi producator, pinioanele nu "rontaie" dupa un an , iar la mulinete de 700 lei , fix acelasi pinion "toarce" asa de frumos ?
La pinioane pretul si calitatea sunt date de material, tratament termic si prelucrarea mecanica.
Materialul chiar daca este acelasi, proprietatile i se schimba in functie de numarul de topiri la care a fost supus. Asa ca se pot face pinioane si din prima turnare, cat si din resturile de la prima turnare ...
Tratamentul termic, poate cel mai important aspect din industria metalelor, prin care Japonia detine suprematia, fara a fi egalata pana acum de nimeni, depinde de timp de incalzire, timp de pastrare la o anumita temperatura, timp de racire,( timpi pentru revenire la oteluri ), presiune de turnare , ...
Prelucrarea mecanica a pinioanelor, de la ambutisarea la rece si pana la rectificare sunt aspecte care se discuta in ani de zile de studii, ca sa ne apucam de ele acum.
Cert este ca in fabricile de mulinete sunt masini de rectificat de sute de mii de euro, iar in alte fabrici masinile de rectificat costa cateva mii de euro.
Presupunem ca pinioanele ( mergem pe exemplul asta ) beneficiaza de aceleasi conditii de fabricare.
Totusi, la sfarsitul operatiilor, poate se observa microfisuri la nivelul dintilor pentru unele dintre ele.Nu sunt grave, numai ca acolo se taseaza putin mai mult si mai repede materialul, suficient cat sa cante frumos pinionul dupa un timp scurt de utilizare.
Pai pe astea nu poti sa le pui pe mulinete de 2400 lei cand ai si din alea de 700 lei in portofoliu.