Te incurci rau.Florin Pata scrie:Hai ca m-ai facut sa studiez putin ! Tu ai si putina dreptate , Shimano incepe sa foloseasca mai putin blankul XT40 pentru ca ei au trecut de mult la AVIOANE . Shimano vs. Mitranescu imi aduce aminte de bancul :Dan Mitranescu scrie:
Spui o suta si nu stiu de care sa ma iau prima data.![]()
Incerc in ordinea expusa:
1. cu mamaliga m-am facut cunoscut putin pentru ca am demonstrat oamenilor ca se poate si cu lucruri ieftine se poate face treaba foarte bine. La fel cu lansetele, plumbii, avertizorii, sacii solubili, ... si cu mulinetele mai nou. Asta a fost si este menirea mea de inginer pescar: sa caut lucruri cu maxima UTILITATE in pretul lor. Nu am cautat niciodata sa vand sclipici si nici nu am platit reclama imbarligatorieniciodata.
2. firul ala cel mai bun din lume care costa de te indoaie este foarte bun calitativ. Putin cam foarte rigidpentru aruncat si absolut nesesizabil pe timp de noapte. In res este foarte bun.
![]()
Intrebare: daca Shimano stie ca distanta conteaza in pescuitul crapului, de ce nu facea / ( face ) firul asta pe care scrie CARP mai subtire ? Nu poate sau nu stie de treaba asta ? Ca daca nu stie ca se folosesc fire de 0,20 pentru lansat, sigur nu stie ca trebuiesc si lansete tari si usoare pentru distanta.![]()
3." Shimano face parte din grupul Normark".Aici cred ca ai gresit ceva. Shimano stie ce face ?
( cand faci parte dintr-un grup, pai grupul ala iti este sef si iti ia parte din tot ce vinzi )
4. Aici discutam comparatia lansetelor, respectiv a lansetei Elite D ce eu am considerat ca are parametrii necesari aruncarilor peste absolut toate modelele de la Shimano.
Nu vorbim de plantat sau de ce stil de pescuit este mai productiv.
Asta este alt subiect. Cu prima ocazie am sa te intreb eu:
- de ce lansete de 3,90m la plantat . Conteaza oare controlul pestilor la distanta ? Oare o lanseta care sta mai dreapta ii controleaza si mai bine ?
- de ce nu plantezi cu feederele ?
- de ce schimbi firul si pui mai subtire daca arunci din mana ???? Conteaza distanta ? Atunci de ce sa nu conteze si o lanseta cu parametrii fizici adecvati acestei cereri ?
5. in comparatia prezentata ma intrebi cat conteaza 10m in pescuit. Iti spun cu toata prietenia si separat de tenta discutiei, ca un metru conteaza mai mult decat crezi. Inclusiv pe marile lacuri cand vorbim de praguri, dar si in situatia des intalnita a malului opus.
In plus, o lanseta tare te ajuta sa folosesti momeli mai voluminoase. Este exact avantajul pe care spuneai ca il ai cu vaporasulCand pescuiesti din mana nu mai ai nevoie de el ?
![]()
6. Chiar te rog sa recomanzi la Shimano sa faca un par. Vezi sa nu uiti ( ca de obicei) sa il faca si usor. Si eu tot insist cu provocarea asta de ani de zile. I-am facut impotenti
, le-am spus ca nu sunt in stare
, ca nu au habr ca pestele se prinde la distanta si trebuie lansete pentru asa ceva , ... Vreau sa faca un par de 400g si sa-mi dea si mie vacanta si sa nu mai spun de EliteD ce spun acum.
Numai ca, bandit cum sunt, eu stiu ca daca vor scoate asa ceva, la adaosurile pe care le poarta fata de pretul de fabricatie, lanseta o sa ajunga la 2000lei. Si stiu si ei asta.
![]()
Au pus ei pe 3,5lbs inele K Slim ( cum au unii mai amarati pe modelele de top ) si au facut lanseta 1400 lei. Daca mai pun si carbon 40T in blank, iti dai seama unde se ajunge.![]()
![]()
6. de Century nu vreu sa vorbesc. Cand vad cum dau in preturi ma ia capul. Bravo lor. Inca tine.
&. si cel mai important.Elite D bate in mana oricarui pescar ce se obisnuieste cu ea orice model de la Shimano. Parametrii mecanici ( greutatea redusa si rigiditatea marita ) spun acest lucru.
"Mafia americana vs. mafia rusa...intalnire ! Americanii incep aroganti...bueiii...voi aveti Mertzane ca ale noastre...raspuns NU ! Bueiii...voi aveti vile d'astea cu 3 etaje...rusii NU ! Bueii...voi aveti lanturi d'astea groase de aur...rusii NU ! Pentru ca seful mafiei ruse s-a simtit stanjenit , iese afara si da telefon acasa :
Bueiii , vindeti elicopterele si avioanele , ca...Mertzane trebuie , daramati 180 de etaje , ca...3 e cool si sa-mi trimiteti lantul de la caine ca...ar trebui sa-l port eu!!! "
Mai pe romaneste Shimano foloseste XT30 la cele mai mari iefteneli , XT40 la iefteneli si foloseste de mult timp XT60...XT100...XT200...XT300 si deja au trecut la AVIOANE !
Vrei avioane , ia "d'acilea" :
https://issuu.com/shimanoeuropefishing/ ... suu_export
Vrei distanta , poate te uiti de exemplu la pagina 190-191 la Shimano Speed Master CX Tele Surf .
WOOOOOW ! Blanc XT200 , la 4,20 ...385 de grame woooow , arunca 200 de grame...cat vine asta ?
Daca tot vrei distanta te duci la aia de 4,50 m cu 250 de grame si ii rupi pe toti la casting !
Si acum SAH si MAT![]()
![]()
!!! Ca sa terminam cu Loganul care e mai bun decat Rolls Royce !!! "Acilea...sub nasul nostru...woooow
" :
https://normark.ro/lansete-pentru-pescu ... 5-lbs.html
XT40 , 3,5 lbs , 366 grame(din cate stiu eu e mai mic de 400) ! SI IEFTENEEEEALAAA![]()
![]()
Ce sunt alea XT 40- 15 milioane ? Iti spun eu : MANGLELI . Este o scara valorica inventata de producator ce nu are nicio legatura cu STAS-urile producatorilor de carbon. Sau Shimano produce carbon ?

Sunt doua scari de clasare a carbonului cu care se tot intrec producatorii. Unii o ard in Toray si aici gasesti gradatii cu sute, iar cei vechi folosesc notatia de T , care spune la cate tone forta rezista un cub de un cm din carbonul respectiv. ( ceva de genul , daca imi aduc bine aminte. Nu conteaza asa tare, dar asta e ideea ). Shimano nu face carbon, numai ca i-a dat o numire separata ca sa nu poata fi comparat.

Carbonul se situeaza astfel:
Cel mai bun este 46T . Il produce numai Japonia si are un spectru redus de folosire. Pentru lansete poate sa fie folosit numai combinat in straturi cu alte calitati, deoarece este foarte casant. Si asa lanseta devine vulnerabila, chiar daca parametrii ii ajung de exceptie. ( usoara si rigida ).
Uite aici un brand gen Logan care foloseste acest material pe lansete de spinning. Si "Loganul " asta le-a dat sa pomeneasca la multi producatori de renume. In cativa ani s-a suit in capul lor.

Poate se observa, 46T este si cel mai scump.
http://favorite-fishing.com/en/rods/shard/
Lansete de crap din 46T nu se fabrica. Lansete de spinning sub 350 dolari nu gasesti din materialul asta.
Cel mai bun carbon folosit pentru lansetele de crap este 40T. Se foloseste inclusiv in industria aeronautica la aripile avioanelor. Avioane pe bune, nu ca alea de acolo de la biciclete.
Din 40T se fac cele mai bune lansete, deoarece materialul se incadreaza la limita dintre rigiditate maxima si riscul de rupere la solicitarile aferente.
Lansetele din 40T sunt dublu ca pret fata de cele din urmatoarea categorie de carbon, respectiv 36T.
Ma refer la pretul de fabrica.
Carbonul cel mai uzual si cel mai vandabil in confectionarea lansetelor este 36T. Cu asta lucreaza majoritatea producatorilor pe varfurile de gama, mai ales acolo unde distanta nu conteaza. Nivelul imediat urmator, cum spuneam, dubleaza pretul si le iese din schema cu adaosuri de 300%.
Aici se face profitul cel mai mare. Mai ales cand prin reclama poti sa vinzi 36T la pretul de 40T.
Sau i-a lovit cinstea pe marii producatori si nu se preteaza ei la asa ceva?!

Urmatorul carbon este un 30T ( parca ). Deja nu mai conteaza. Diferenta de pret intre 30T si 36T este mult mai mica in comparatie cu cea dintre 36T si 40T si nu se mai complica nimeni cu 30T.
Cam asa stau treburile.
Te intreb ceva si te rog sa te gandesti la raspuns:
1. De ce la absolut toti producatorii o lanseta cu cat este mai rigida ( la aceeasi greutate ) este implicit mai scumpa ???
2. De ce nu face nimeni lansete "pari" de 400g la preturi sub 200-300 euro ? ( in functie de accesorizare ).