Andrei91 scrie: ↑Mar Sep 15, 2020 13:42
Dane, spune-mi si mie intra mai mult de 500 m fir de 0.25 pe tamburii de 10000 ?
Daca pui firul corect, adica pana la nivelul inferior al buzei tesite ( zona lucioasa ), atunci intra 500m. Eu asa folosesc tamburii.
Daca il mai inalti cu 1-2 mm , respectiv pana la jumatatea buzei tesite, atunci intra 550m. Eu zic ca nu e bine asa.
Explic si de ce, daca tot am ocazia:
Ca si in cazul inelelor, forta de frecare trebuie echilibrata pe fiecare zona. ( seria New Concept asta face )
Daca in cazul inelelor forta de frecare se echilibreaza prin marimea inelului, in cazul tamburului aceasta se echilibreaza prin frecarea cu buza tamburului si depinde in principal de incarcarea tamburului.
Incarcarea excesiva a tamburului, cu impresia ca "iese firul mai usor", este numai o iluzie deoarece firul "iesit usor" de pe tambur o sa faca bucle ample pe primul inel, marind astfel forta de frecare pe acesta si totodata marind riscul de peruci.
Cei care incarca tamburii excesiv stiu despre ce vorbesc.
Chiar daca nu apar peruci, efectul este contrar scopului dorit si implicit aruncarile vor fi simtitor diminuate datorita frecarilor mari generate de buclele mari de pe primul inel.
Un exemplu elocvent vine din castingul in care se folosesc multiplicatoare.
Pe langa tehnica si forta cu care se manevreaza lanseta, un lucru extrem de important este franarea cu degetul pe tamburul multiplicatorului. Un tambur lasat sa se roteasca liber, daca avem norocul sa nu faca peruca instantaneu, diminueaza mult aruncarea datorita buclelor iesite necontrolat, iar daca se franeaza prea tare, atunci evident, aruncarea scade din nou.
Asa ca numai o franare precisa care este suficienta pentru a intinde firul prin inele, dar care sa ia cat mai putin din forta plumbului, o sa dea cea mai lunga aruncare. Diferentele sunt destul de mari in functie de aceasta tehnica.
In cazul nostru, al mulinetelor cu tambur fix, forta de frecare se poate regla direct din umplerea tamburului, iar o incarcare corecta in majoritatea situatiilor este cea prezentata mai sus. Astfel se regleaza forta de frecare la iesirea firului de pe mulineta.
Trebuie sa mai spun ceva.

Mulinetele cu tambur conic ( diametrul mai mic pe fata ) ofera fix aceeasi iluzie de "distanta", raportat la principiul expus mai sus. Cu tot respectul pentru Basia, dar pe la Shimano nu a venit nimeni cu idei din astea la mulinetele de distanta.
Legat de MX-uri, aici INFASURAREA firului este conica, nu tamburul. Aceasta infasurare conica reduce riscul ca spirele sa nu se agate intre ele si ofera o forta de frecare constanta la iesirea firului, indiferent ca firul este in fata tamburului sau in spatele acestuia..

In cazul infasurarilor drepte, cu cat firul este mai apropiat de spatele tamburului, cu atat creste forta de frecare cu spirele din fata.

La MX-uri nu este asa. Firul iese direct de pe pozitia in care este fara sa mai atinga pe spirele din fata, mergand direct catre buza tamburului.
Asa ca avem o forta de frecare cu spirele constanta si o forta de frecare cu buza tamburului constanta. Rezulta o forta de frecare constanta la iesirea firului de pe tambur ... si o mulineta cu putin mai multa inginerie in spate:
MX !
P.S. a nu se confunda tamburul conic cu INFASURAREA conica !