MULINETA MX 14000

Moderator: Dan Mitranescu

Încuiat
osc1or
Veteran
Puncte: 0

MULINETA MX 14000

Mesaj de osc1or »

Nu am toate mulinetele MX.. e mai greu sa ma obisnuiesc cu ele asa...
Ma mir ca sunt singurul cu problema asta...
Cred ca plaja aia in care se armeaza pickupul ar trebui sa fie intre ora 12 si 2... nu intre 10 si 1.. asta fiind cea mai uzuala zona in care ridici pickupul

Trimis de pe al meu SM-G925F folosind Tapatalk
Critic echilibrat

Dan Mitranescu
Veteran

Re: MULINETA MX 14000

Mesaj de Dan Mitranescu »

osc1or scrie:Nu am toate mulinetele MX.. e mai greu sa ma obisnuiesc cu ele asa...
Ma mir ca sunt singurul cu problema asta...
Cred ca plaja aia in care se armeaza pickupul ar trebui sa fie intre ora 12 si 2... nu intre 10 si 1.. asta fiind cea mai uzuala zona in care ridici pickupul

1.Cel mai usor, cel putin teoretic, pick up-ul se da peste cap in pozitia de la MX. Jumatatea sarmei este in locul cel mai apropiat de mana stanga si pleci cu el de acolo pe diagonala ( de la ota 2 la ora 8 ). Sa il dai inapoi, la fel este usor, ca mergi cu mana pe diagonala in sens invers si il tragi inapoi.
La tine trebuie sa bagi mana pe sub lanseta, ca sa prinzi bucla sarmei.
Adica il pui de la ora 4 la ora 10 si invers.
Sau esti nevoit sa rotesti lanseta cu mulineta cu tot, pentru a facilita cursa mainii stangi. Te-ai obisnuit asa, nu iti dai seama.

2. Daca galetul se blocheaza la ora 12 sau imediat dupa, avem o alta problema. Sunt pescari care isi regleaza firul din frana mulinetei. Tragand de fir exista posibilitatea ca firul sa ajunga in dreptul piciorului din dreptul galetului. In momentul in care il tinem cu degetul pentru aruncare, firul textil atinge piesa de plastic ( canalul pe care culiseaza fusta ), face un unghi pe aceasta, dupa care intra pe tambur. Tensiunea in textil este mare, iar orice mica alunecare a tamburului in momentul aruncarii ( uitat slab) , taie marginile de plastic de la canalul de culisare, dupa care ori se rupe montura , ori sare tot plasticul din zona respectiva.
Mulineta protejeaza pescarul de o astfel de gresala si producatorul de garantia cu care se lauda. :)

3. Cu cat centrul de greutate al ansamblului de la pick up ( jumatatea sarmei ) trece de ora 9 , cu atat inertia il forteaza sa se declanseze. Cat are o pozitie sub ora 9, inertia obtinuta in aruncare il forteaza tot catre a sta desfacut, eliminand riscul sa se declanseze.

4. In afara de obisnuinta de a agata firul intr-o anumita pozitie cu degetul, fixarea galetului la ora 12 sau dupa, nu ofera niciun alt avantaj tehnic.

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

Dan Mitranescu scrie:
Nu este "ora 9", este putin dupa "10 ". :) , adica intre 9 si 12.
.
Mie imi pare ca galetul e la ora 11 in poza !

osc1or scrie: Cred ca plaja aia in care se armeaza pickupul ar trebui sa fie intre ora 12 si 2...
Intre 12 si 2 esti pe directia normala de inchidere a pickup-ului si acesta va fi mai usor de activat de forta de inertie declansata imediat dupa ce ai oprit lanseta din aruncare (ca presupun ca pickup-ul sare cand esti cu lanseta in fata). Inca o data dau exemplul mulinetelor cu pinten declansator...galetul e intre 11 si 12, iar traiectoria descrisa de mulineta in aruncare tine pickup-ul pe directia de deschidere.
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

Dan Mitranescu
Veteran

gor965 scrie:
Dan Mitranescu scrie:
Nu este "ora 9", este putin dupa "10 ". :) , adica intre 9 si 12.
.
Mie imi pare ca galetul e la ora 11 in poza !
.
Daca a spus 9 , am zis sa fiu putin mai finut si sa nu dau direct cu 11. :D
Real este cam un 11 fara 10. :)

Senzatia este ciudata, nu neaparat datorita punctului in care se ridica pick up-ul , ci si datorita faptului ca mulineta are piciorul mai lung ( in comparatie cu celelalte mulinete ale lui ) si isi intinde putin mai mult degetul sa apuce firul. Cum spuneam, numai obisnuinta.
Acum, ca le are pe unele asa si pe asta altfel, o sa se obisnuiasca mai greu. Pierde putin timp. Totusi il castiga de la reglatul franei atat la lansare cat si in asteptare, plus timpul pe care il castiga cand recupereaza montura. Eu zic ca iese mai bine. :wink:

osc1or
Veteran

MULINETA MX 14000

Mesaj de osc1or »

Mulineta e super, nu am nimic de obiectat in afara de necesitatea de a ma obisnui altfel cand o voi manui.
Exista un punct unde nu se ridica pickupul 100% si ramane 'ridicat'... si asta e pe la ora 11... asta e cea mai naspa parte,pt ca fix atunci iti sare in aruncare.
Sunt de acord cu Dan 100% ca e lucru de obisnuinta... dar raman la parerea mea ca zona in care trebuie ridicat pickupul este putin mai sus fata de unde se armeaza el la MX.

Critic echilibrat

Dan Mitranescu
Veteran

Re: Hakuyo MX 14000

osc1or scrie:Mulineta e super, nu am nimic de obiectat in afara de necesitatea de a ma obisnui altfel cand o voi manui.
Exista un punct unde nu se ridica pickupul 100% si ramane 'ridicat'... si asta e pe la ora 11... asta e cea mai naspa parte,pt ca fix atunci iti sare in aruncare.
Sunt de acord cu Dan 100% ca e lucru de obisnuinta... dar raman la parerea mea ca zona in care trebuie ridicat pickupul este putin mai sus fata de unde se armeaza el la MX.

Te rog sa ai incredere ca este pozitia optima pentru un pick up, din toate punctele de vedere.
Fabrica lucreaza cu mai multe branduri ( inclusiv pe spinning ), majoritatea foarte cunoscute, si trage cu ochiul la tot ce se cere din mai multe parti.
Sunt foarte receptivi la lucruri noi, dar nu trec niciodata peste aspecte tehnice de care sunt absolut siguri.

Spre exemplu, mi-au facut galetul negru. Cand le-am spus, au zis sa astept, ca este o idee buna , dar ca nu sunt siguri daca se poate.
Pana nu au gasit tehnologia de vopsire care sa pastreze si taria materialului, nu au dat un raspuns.
Altii spuneau din prima: "da, se poate", ii dadeau o vopsea si gata ... :)

Am mai spus sa gaureasca tamburii pe zona de asezare a firului. Mai castigam 20g si de acolo ( in minus ). NU AU VRUT ! pentru ca firul se aseaza prost , mai ales in cazul tamburilor "la fata". I-am ascultat , chiar daca ideea de baza a fost "cat mai usoara".
La fel si cu piciorul mulinetei. Daca era mai scurt, mai scadeam cateva grame, dar nu am ales varianta asta, pentru ca pierdeam la frecarea firului pe blank.
E bine, e rau, numai in viitor aflam raspunsul. :wink:
O sa tragem si noi cu ochiul ce mai scot alte branduri. Poate se potrivesc ideile. :wink: Asta daca vor mai scoate, ca de pe "surse" este cam panica in zona aia. Nu au mai comandat nimic din modelele deja vechi :) si nici altele noi nu scot. Poate la anul ... ( si la multi ani. :) )

Bogdanmoldovan

Mesaj de Bogdanmoldovan »

Buna ziua Dl.Dan,
Aveti pe stoc mulineta? Am sunat azi pe nr afisat pe site dar nu mi a raspuns nimeni.

Multumesc.

Dan Mitranescu
Veteran

Bogdanmoldovan scrie:Buna ziua Dl.Dan,
Aveti pe stoc mulineta? Am sunat azi pe nr afisat pe site dar nu mi a raspuns nimeni.

Multumesc.
Buna ziua,
Nu ni se intampla des sa nu sunam inapoi apelurile pierdute, dar mai sunt si greseli .
Imi cer scuze.
Cred ca a fost periada in care am iesit cu totii sa facem poteca prin zapada pana la poarta. :)
Chiar am vrut sa anunt stocul mulinetelor, deoarece pana in luna iunie nu mai vin.
Mai sunt aprox. 20 mulinete.
Oricand, cu placere.

Ionut C-tinescu

Mesaj de Ionut C-tinescu »

Buna dimineata d-le Dan. Am o intrebare pentru dvs. In urma sesiunilor de casting pe care le-am efectuat apreciez ca MX1400 este o mulineta destul de bine construita. Raportul de recuperare mare, dimensiunea tamburului si greutatea ar recomanda-o si ca mulineta de nadit, nu doar pentru pescuit. Cu un spomb midi si cu fir potritivit cred ca ar atinge distante considerabile. Dvs ce parere aveti?
Membru Enjoy Fishing Club https://www.facebook.com/EnjoyFishingClubRo

Consultant Claumar Pescar www.claumarpescar.ro

Redactor Crapmania www.crapmania.ro

Canal Youtube https://www.youtube.com/c/PescuitConsta ... tantinescu

osc1or
Veteran

MULINETA MX 14000

Mesaj de osc1or »

Eu am luat o pt nadit. E usoara, infasoara firul f bine, recupereaza 120cm la tura. Daca o folosesti si ca marker, si frana devine un atu! Functioneaza perfect.
Nu vad de ce nu ar merge pt nadit...

Singura problema ar fi de uzura, dar nu cred ca se uzeaza ca arunci cu 200g in loc de 130...
Eu am folosit pe un spod un TD6000 vreo 3 ani, un okuma vreo 2 ani si un XSC 1 an... nu am sesizat niciodata probleme la mulineta din cauza aparitiei uzurii...

Critic echilibrat

senzor planet
Încuiat

Înapoi la “DAN MITRANESCU”