In primul rand nu canadienii vor fi beneficiarii resurselor din muntii romanesti ci americanii,firma canadiana fiind doar de paravan pentru a se pierde traseul "bogatiilor".In al doilea rand nu aurul este cel pe care il cauta acestia ci uraniul,wolframul si alte metale foarte rare necesare in tehnologia militara ultramoderna,suveranitatea militara mondiala fiind din ce in ce mai greu de mentinut...aurul reprezinta doar "maruntisul" si pretextul de exploatare.
In al treilea rand,cati din sutele de angajati ai exploatarii credeti ca vor fi romani?oare pe ce posturi? va spun eu:100-200 romani:femei de serviciu,manipulanti (in special al substantelor periculoase

In al 4-lea rand de ce sa vina un strain sa-mi exploateze mie bogatiile din munti cand pentru ele s-au jertfit atatea sute de generatii si sa-mi lase in urma otrava rezultata in urma proceselor de extractie...trebuie sa fi batut in cap sa crezi ca in prezent exista o procedura de separare a minereului eficienta si total inofensiva pentru mediu,si chiar daca aceasta ar exista,credeti ca se va respecta vreo lege a mediului atata timp cat cei care trebuie sa verifice asta sunt foarte usor de corupt si aserviti politic...chiar credeti ca vor renunta "canadienii" la profit doar de dragul naturii noastre?!?
Cat despre localnici,vor rezulta trei categori in urma exploatarii:
-majoritatea vor trai putin mai bine din "resturile" pe care le va arunca municipalitatea si exploatatorul,vor munci de 3 ori mai mult si vor muri ceva mai repede decat in mod normal datorita sursei de poluare.
-o mica categorie care au terenuri in zonele de exploatare, care vor trai pe picior mare si isi vor face vacantele pe Coasta de Azur sau chiar se vor muta acolo vor fi macinati peste 20-30 de ani de amintirea bunicilor care zac sub namolul de steril...cam acelasi lucru care s-a intamplat cu improprietaritii cu paduri dupa revolutie:a venit tapinarul fomist si s-a apucat sa taie arborii sa-si faca vila+piscina+"gipan"+pe dracu sa-l ia si acum nu mai avem oxigen,terenurile au luat-o la vale,ursii au inceput sa coboare in localitati iar consatenii mai putin norocosi care nu au avut bunici cu padure sunt nevoiti sa fure lemn de foc pentru a se incalzi
-o foarte mica categorie de localnici care sunt constienti si responsabili se va opune vehement, dar usor-usor acestia vor ceda sau vor fi enclavizati de exploatare fiind nevoiti sa-si vanda proprietatea.
Vad printre voi,si in aceasta categorie ma numar si eu, o serie de tineri (ma refer la cei intre 25 si 35 de ani) care in goana lor zilnica dupa un trai decent arata cu degetul "gloata" stransa in Piata Universitatii...manipulati sau nu cei care protesteaza macar incearca sa faca ceva,noi ceilalti ce facem?asteptam sa ajungem la pensie si dupa 45 de ani de munca sa primim putin mai mult decat salariul minim pe economie dupa ce statul ne-a impozitat peste 60% din cat am produs,stam linistiti sa vina vremea cand ne vom scoate copiii la plimbare inarmati cu bata de baseball pentru a ne apara de animalele cu 2 sau 4 picioare,vom merge pe strazi laturalnice cu mica noastra masina de familie pentru a nu ne calca "jmekeri" cu Hummerul...si cand te gandesti ca ne-am judecat parintii ca s-au lasat invinsi de regimele post-decembriste.

"SARACA TARA BOGATA"