Daca e sa ne intoarcem in timp 5-6 ani, pe vremea cand la importatorul Daiwa gaseai numai mulinete Daiwa de la Emcast Evo(crap) si Exceler(spinning) in sus, in acea perioada chiar poti spune ca erau aproape pe picior de egalitate, am avut si eu cateva modele. Shimano are marele avantaj ca scoate multe modele pe piata si ai de unde alege. La Daiwa , cele noi sunt putine si destul de prost facute( nu chiar toate) iar daca nu-s prost facute, costa cat nu fac.
La orice ora o Emblem Pro poate concura cu succes cu o Ultegra, o Infinity cu un BBLC sau Toarnament Linear X cu Super Baitrunner si chiar si BBLC !
In prezent sunt convins ca Shimano conduce detasat in materie de mulinete si abia astept ziua in care cei de la Daiwa se trezesc si incep sa faca din nou legende ca S 5000 T, SS 3000 Tournament sau Emblem ZA, XA si mai sunt destule(includ aici si nu asa cunoscutul Linear X care e o mulineta metalica cu 8 rulmenti CRBB, baitrunner, 2 tamburi din otel si foarte puternica). Singura mulineta excelenta din garda veche e Infinity XBR si mai merita amintite si cele din Gama Emblem Pro si Spod.
Ca o recomandare, daca mulinetele nu trebuie sa fie neaparat noi din magazin si bugetul este maxim 550lei, as lua Ultegra XTB 14000/XSB 10000, Emblem Pro sau ceva din gama Tournament sau BBLC sh iar ca mulineta noua Penn Surfblaster sau Affinity sunt excelente. Penn a mai scos un model pe piata care poate fi o alegere inspirata si anume Penn Spinfisher SSV LC 7500 ! Mulineta e din metal si are dimensiunea unei Affinity 7000(poate putin mai mare) si are o greutate de 775 gr dar repet, e full metal la fel ca Linear X care avea si ea vre-o 750gr.
Ca o paranteza, chiar daca Shimano e pe primul loc, nu imi plac mulinetele noi din Ci4 si nici modelele XSC/XTC si cateva modele de spinning si feeder care, in ciuda pretului astronomic, lasa o impresie de fragilitate si cred ca nici in cele mai frumoase vise nu vor rezista cat rezista o Ultegra XT, XTA, Biomaster GT sau, pentru spinning, modelele vechi de Stradic sau Twinpower. Incet dar sigur si cei de la Shimano incep sa produca...hai sa nu le zicem petarde, sa zicem mulinete usoara si frumoase si...cam atat.

La performanta, apogeul l-au avut deja in urma cu 10-12 ani.