Sfat achizitie lansete si mulinete

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
Alin Galbenu
Moderator
Puncte: 0

Re: Sfat achizitie lansete si mulinete

Mesaj de Alin Galbenu »

Nu te va deranja. Cea mai populara mulineta de crap, are 790, si nu se plange nimeni.

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

O mulineta usoara ajuta. Este principalul aspect care conteaza in aruncare , referitor la calitatile acesteia. Oprirea lansetei in punctul optim si stabilizarea balansului sunt factori prioritari in asa zisa tehnica de aruncare. La varf inalt se iau in calcul cateva grame ( casting) , cand vorbim de sute de grame deja este o problema.
Prioritar totusi la o mulineta este robustetea si fiabilitatea. Acestea se obtin cu piese solide, implicit mai grele.

Dati exemple de mulinete bune si foarte usoare ( 500-600g ). Vorbim deja de preturi destul de mari.
La preturile astea mari cautati, mulinete grele ( 800-900g ) . Nu sunt !
BBLC-ul este la varf in fiabilitate cand vorbim de Shimano ( si nu numai ). Care sunt diferentele fata de varfurile de gama, ce au pret de patru ori mai mare! 300g ! Atat ! :wink:
Oare conteaza asta !?
Shimano spune clar ca da. Pai tocmai pe ei sa nu ii ascultam ?

Asa ca greutatea si fiabilitatea sunt cam tot ce conteaza pe la o mulineta.
Greutatea se verifica imediat.
Cu fiabilitatea este mult mai greu, pentru ca numai expluatarea intensiva si timpul, o pot da.
Daca un pescar care pescuieste 5 zile pe luna si prinde 300kg pe an spune despre mulineta X ca este buna si dupa 6 ani de folosire, iar unul care pescuieste in competitii ( schimba des) si prinde 8 tone pe an, spune ca a stricat mulineta Y in 4 ani, asta nu inseamna niciodata ca mulineta X este mai buna ca mulineta Y !

In conditiile astea, consider ca parerea forumului este destul de relativa in privinta sfaturilor legate de fiabilitatea unei mulinete, atunci cand se da ca exemplu numai timpul de expluatare. Conditiile in care a fost folosit produsul conteaza inzecit. Macar cate kg au fost prinse si raspunsul poate sa fie analizat. ( nu radeti )

P.S.Nu uitati ca nu exista mulineta pe care sa nu poata sa o strice un pescar nepriceput , in numai un an. :wink: Putin mai "priceput" in doi, ... si tot asa. :wink: :)

jdmishere

Mesaj de jdmishere »

Asa ca greutatea si fiabilitatea sunt cam tot ce conteaza pe la o mulineta.
Greutatea se verifica imediat.
Cu fiabilitatea este mult mai greu, pentru ca numai exploatarea intensiva si timpul, o pot da.

In conditiile astea, consider ca parerea forumului este destul de relativa in privinta sfaturilor legate de fiabilitatea unei mulinete, atunci cand se da ca exemplu numai timpul de expluatare. Conditiile in care a fost folosit produsul conteaza inzecit. Macar cate kg au fost prinse si raspunsul poate sa fie analizat. ( nu radeti )

Studiu de caz si posibil cateva concluzii....mentionez ca intotdeauna m-a interesat ceea ce face echipamentul de pescuit si nu cum arata sau ``cum il cheama``

Anul 2012: la inceputul sezonului am facut cunostinta cu mulinetele TD 6000 imperecheate cu niste lansete no name
Anul 2013: am imperecheat TD-urile cu niste Phoenix Sharp Shooter (niste lansete de care nu eram la momentul respectiv deloc convins)
Anul 2014: am mers pe acelasi ansamblu care in cei 2 ani(2013+2014) au vazut balta de peste 70 de ori (partide de 12-48 ore) si au scos din balta cateva tone de crap (pour info: tot in 2014 am achizitionat si 2 velocity 3.9/3.5lb )
Anul 2015: ansamblul Sharpshooter/TD 6000 rezista fara sa fi intervenit vreodata asupra lui - ma refer in primul rand la mulinete carora nu am facut decat sa le schimb firul. Mai mult dupa doi ani de utilizare am vrut sa vad daca betele mai au vana in ele si le-am scos la o sedinta de casting; am reusit sa arunc in configuratia mentionata (Sharp Shooter+TD) 177m cu plumb de 120.
Cu Velocity+TD am aruncat 179 m cu plumb de 130g

Concluzii: in privinta lansetelor (Phoenix????? vs Shimano.....utilizate in paralel cateva partide de pescuit) pot spune ca diferenta consta momentan (cu siguranta este doar o parere personala) doar atunci cand vorbim de precizia lanseului si aici veocity are un plus dar si ca sper (atunci cand imi voi imbunatati tehnica de aruncare) ca voi ajunge cu velocity acolo unde nu voi ajunge cu batranele Sharpshooter. Referitor la mulinete stiu ca nu voi renunta la TD-uri atata timp cat vor mai avea viata in ele chiar daca uneori imi fac peri albi atunci cand trebuie sa clipsez firul pe tambur :)

In contextul celor de mai sus si mai ales mergand pe premisa unui pescuit de placere, consider ca alegerea echipamentului de pescuit este o chestiune de gust si de convingeri. Un lucru este cert: cu siguranta se vor gasi echipamente mai putin branduite care sa faca, cel putin pana la un anumit moment sau standard, ceea ce fac si echipamentele, hai sa zicem, care au un nume in spate dar care implica niste eforturi financiare suplimentare.
Dragos MARDARE
CS APS

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”