Ce inseamna instant/quick drag?

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
ionut72
pescar de competitie

Re: Ce inseamna instant/quick drag?

Mesaj de ionut72 »

Dan Mitranescu scrie:
gor965 scrie:
SEPY31 scrie: Exista si pt okuma LB?

Acum intreb si eu : De ce baitrunner si nu frana rapida ? De ce costuri suplimentare , de ce greutate mai mare ?
Asta e alta discutie! LB-ul asa e construit, cu BR. I-ai intrebat pe aia de la Okuma de ce? :)

P.S. BBLC-ul vechi e tot cu BR si are o frana micrometrica impecabila. N-as sfatui pe nimeni sa incerce s-o tuneze la una rapida. C-o strica.
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

Dan Mitranescu
Veteran
Puncte: 0

Mesaj de Dan Mitranescu »

gabi1 scrie:Pentru confortul psihologic...este un ''sacrificiu'' insignifiant. :lol:
Valabil si acum raspunsul.
:D

gabi1
Veteran

Mesaj de gabi1 »

Răspunsuri de cetățean așezat. Se vede că ai trecut de vârsta pubertății. :D
"Azi oamenii cunosc preţul fiecărui obiect si valoarea nici unuia."
"Nu refuza ajutorul imbecililor; pentru a rămâne sus iți trebuie unanimitate". :-)

Dan Mitranescu
Veteran

ionut72 scrie:
Asta e alta discutie! LB-ul asa e construit, cu BR. I-ai intrebat pe aia de la Okuma de ce? :)

P.S. BBLC-ul vechi e tot cu BR si are o frana micrometrica impecabila. N-as sfatui pe nimeni sa incerce s-o tuneze la una rapida. C-o strica.
Lumea construieste ce se vinde.
Cand a fost inventat BR era timp foarte mult ( sa invarti capace de mulinete :D )si la crap se pescuia cu fire de la 0,25 in sus. :wink:

Pe BBLC am schimbat cele mai multe frane rapide. Nu ai cum sa pescuiesti cu 0,18 pe o mulineta la care nu poti sa slabesti frana rapid. Sa ai cat de cat control asupra pestelui inseamna sa strangi frana la un nivel la care firul cedeaza la socuri. Asa ca interventia asupra franei trebuie sa fie permanenta si rapida in caz de nevoie.

P.S...., dar tu i-ai intrebat pe cei de la Shimano de ce toate modelele de top nu au BR ? :wink: :)

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

Dan Mitranescu scrie: ... au sesizat ca dupa ce incep sa mulineze pentru a scoate pestele, trebuie sa slabeasca frana pentru a ajunge la una slaba necesara drilului.
Am vazut cativa pescari folosind antireturul in cazuri de-astea. Fara sa umble la frana de lupta (stransa la maxim ptr. aruncare) cand simteau mai multa tensiune in fir, mulinau in sens invers. Principalul avantaj sesizat atunci era ca firul nu se mai rasucea in plus, fata de cazurile cand se foloseste frana frontala.
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
P.S...., dar tu i-ai intrebat pe cei de la Shimano de ce toate modelele de top nu au BR ? :wink: :)
Sa ne intelegem. Eu sunt adeptul franei rapide in detrimentul BR.

Mulinetele de top de la Shimano n-au varianta doar cu frana rapida decat incepand cu 2016, Altfel, pana in 2015 inclusiv, toate, aveau si varianta XTB cu BR in tambur.
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

Dan Mitranescu
Veteran

gor965 scrie:
Dan Mitranescu scrie: ... au sesizat ca dupa ce incep sa mulineze pentru a scoate pestele, trebuie sa slabeasca frana pentru a ajunge la una slaba necesara drilului.
Am vazut cativa pescari folosind antireturul in cazuri de-astea. Fara sa umble la frana de lupta (stransa la maxim ptr. aruncare) cand simteau mai multa tensiune in fir, mulinau in sens invers. Principalul avantaj sesizat atunci era ca firul nu se mai rasucea in plus, fata de cazurile cand se foloseste frana frontala.
Am dat si eu cu antireturul desfacut acum multi ani pana mi-a spus nea Maty ( cand am incercat sa-i dau o lanseta cu un peste in timp ce o tineam cu doua maini ... ) :
"Tati, am dat si eu cu antireturul desfacut acum multi ani, nu este bine..."

Eu foloseam metoda asta foarte eficient datorita antrenamentului din spinning unde teapa trebuie sa fie ferma, iar apoi frana trebuie sa fie slaba pentru pestii mari. Trecerea este imposibila chiar si cu o frana rapida, datorita plecarilor explozive si a firului textil care nu are elongatie. Asa ca dadeam fara antiretul tot timpul, iar frana era facuta cu degetul aratator undeva sub rotor.
Nu mai pun ca in tinerete, pe Argesuri , rugineau seibile din tamburi si eu nu am stiut multi ani ca acolo este o frana. Pe vremea aia manivela era singura posibilitate sa dai drumul la peste. :D

Totusi m-am dezobisnuit la crap. Sunt mai multe aspecte negative :
- nu poti sa scoti pestele singur, pentru ca nu poti sa iei mana de pe manivela.
- orice scapare a manivelei poate duce la incurcarea firului. ( in spinning chiar este o problema mare cu asta deoarece tamburul este mic si viteza de desfacere este foarte mare la manivela )
- momentul in care pasezi lanseta catre un coechipier este dificil. :wink: Adica trebuie sa dai cu doua maini si sa primesti cu doua maini.
- la majoritatea mulinetelor nu se poate deschide antireturul in sarcina, adica momentul in care pestele forteaza.

O frana rapida permite anumite riscuri de fortare a firului, dar un antiretur blocat cu frana reglata pentru aruncat, nu permite decat rupturi.

Inainte sa inventez frana rapida :wink: ( nu detin informatii care sa ateste ca a existat pe o alta mulineta inainte de 2007 ) , adica bucsa in locul arcului din capacul mulinetei, pescuiam numai cu manivela pe liber in drill.
Pescarii pe care ii vezi cu manivela pe liber au mulinete cu frana progresiva. :wink:

Dan Mitranescu
Veteran

ionut72 scrie:
Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
Sa ne intelegem. Eu sunt adeptul franei rapide in detrimentul BR.
Eu ma refeream la faptul ca toate au frana pe fata ( mai mult sau mai putin rapida ) si ca nu pun "floricele" pe mulinetele cu pretentii ( BR pe spate )

Mulinetele de top de la Shimano n-au varianta doar cu frana rapida decat incepand cu 2016, Altfel, pana in 2015 inclusiv, toate, aveau si varianta XTB cu BR in tambur.
Sa ne intelegem si mai bine :D : Dialogul nu este numai pentru noi. :wink:

BR in tambur este o frana progresiva cu limitarea plajei de lucru. Aceasta limitare ( ca si in cazul unui inventii de la Okuma ) este tot pe gandirea aia in care la crap se pescuieste cu fire de la 0,25 in sus.
Mai exact, BR in tambur reglat pentru a putea rezista la aruncare, prin decuplare nu reusea sa slabeasca tamburul suficient de mult pentru ca un fir de 0,20 sa nu fie supus riscului de a se rupe la socuri . Daca il reglai sa nu se rupa firul de 0,20, atunci era prea slab pentru aruncare.
Nici pentru 0,20 nu puteau sa il faca ( marind plaja ) pentru ca situatia de pescuit nu era generala in lume si tamburul devenea prea slab pentru cei care pescuiau cu fire mai groase si nu aveau nevoie de o frana la limita de cadere a swingerului. :wink:
Asa ca au ajuns tot la vorba lui Mitranescu dupa 9 ani. :D
Bucsa in loc de arc. :wink:

Simu Alexandru

Mesaj de Simu Alexandru »

gor965 scrie:
La ce-ti trebuie frana rapida la o mulineta cu baitruner ?! :?
Pt drill sa o am mai rapida pt ca la acest model dai mult de fluture sa slabesti
Nu este atat de grav daca vorbesti singur...Mai nasol este daca vorbesti singur si afli noutati!!!
Imagine
CarpBait Fishing Club
Nume utilizator schimbat din SEPY31

Simu Alexandru

Mesaj de Simu Alexandru »

Dan Mitranescu scrie:
gor965 scrie:
La ce-ti trebuie frana rapida la o mulineta cu baitruner ?! :?
Baitrunnerul este mecanismul care face o trecere mai usoara de la o frana stransa necesara in momentul aruncarii, la o frana slaba necesara in asteptare. Atat , nimic altceva.

Trecerea asta "mai usoara" este numai de obisnuinta, ca la fel de simplu este sa slabesti o frana rapida.

Unii dintre cei care folosesc baitrunnerul ( am schimbat la multe mulinete cu baitrunner frana pe fata ) , in special la cei care le mai trage si pestele :) , au sesizat ca dupa ce incep sa mulineze pentru a scoate pestele, trebuie sa slabeasca frana pentru a ajunge la una slaba necesara drilului. Si astfel erau nevoiti sa dea noispe ture de fluture in timpul drilului, ca apoi, la aruncare, sa dea aceleasi noispe ture pentru a strange frana.
Nu mai pun ca la fire de 0,18 - 0,20 au existat si surprize . Adica cei care puneau mana pe manivela si dezactivau baitrunnerul in timp ce pestele isi lua fir, fara sa apuce sa slabeasca si frana pe fata, aveau bucuria sa le rupa. Chiar membrii marcanti ai acestui forum au patit astfel de lucruri. :)

O frana rapida te ajuta inclusiv in drill, actionand mult mai usor frana , atat cand este nevoie de forta ( peste care se indreapta catre agatatura, viteza de scos pestele, fortat pestele la minciog cand il prinzi pe directie , in special tenul, ... ) , dar si cand trebuie sa slabesti frana urgent ( fire incurcate in drill, peste care pleaca puternic , peste care trece peste o agatatura si automat trebuie slabita frana pentru a nu rupe, ... ).

Totusi, cel mai deranjant ramane faptul ca la fiecare peste prins trebuie sa desfaci frana pe fata , ca apoi sa o strangi la loc, acest lucru durand cateva secunde bune in comparatie cu o frana rapida.

Acum intreb si eu : De ce baitrunner si nu frana rapida ? De ce costuri suplimentare , de ce greutate mai mare ?
Multumesc de raspuns aveti asa ceva la magazin?
Nu este atat de grav daca vorbesti singur...Mai nasol este daca vorbesti singur si afli noutati!!!
Imagine
CarpBait Fishing Club
Nume utilizator schimbat din SEPY31

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”