gor965 scrie:Dan Mitranescu scrie:
... au sesizat ca dupa ce incep sa mulineze pentru a scoate pestele, trebuie sa slabeasca frana pentru a ajunge la una slaba necesara drilului.
Am vazut cativa pescari folosind antireturul in cazuri de-astea. Fara sa umble la frana de lupta (stransa la maxim ptr. aruncare) cand simteau mai multa tensiune in fir, mulinau in sens invers. Principalul avantaj sesizat atunci era ca firul nu se mai rasucea in plus, fata de cazurile cand se foloseste frana frontala.
Am dat si eu cu antireturul desfacut acum multi ani pana mi-a spus nea Maty ( cand am incercat sa-i dau o lanseta cu un peste in timp ce o tineam cu doua maini ... ) :
"Tati, am dat si eu cu antireturul desfacut acum multi ani, nu este bine..."
Eu foloseam metoda asta foarte eficient datorita antrenamentului din spinning unde teapa trebuie sa fie ferma, iar apoi frana trebuie sa fie slaba pentru pestii mari. Trecerea este imposibila chiar si cu o frana rapida, datorita plecarilor explozive si a firului textil care nu are elongatie. Asa ca dadeam fara antiretul tot timpul, iar frana era facuta cu degetul aratator undeva sub rotor.
Nu mai pun ca in tinerete, pe Argesuri , rugineau seibile din tamburi si eu nu am stiut multi ani ca acolo este o frana. Pe vremea aia manivela era singura posibilitate sa dai drumul la peste.
Totusi m-am dezobisnuit la crap. Sunt mai multe aspecte negative :
- nu poti sa scoti pestele singur, pentru ca nu poti sa iei mana de pe manivela.
- orice scapare a manivelei poate duce la incurcarea firului. ( in spinning chiar este o problema mare cu asta deoarece tamburul este mic si viteza de desfacere este foarte mare la manivela )
- momentul in care pasezi lanseta catre un coechipier este dificil.

Adica trebuie sa dai cu doua maini si sa primesti cu doua maini.
- la majoritatea mulinetelor nu se poate deschide antireturul in sarcina, adica momentul in care pestele forteaza.
O frana rapida permite anumite riscuri de fortare a firului, dar un antiretur blocat cu frana reglata pentru aruncat, nu permite decat rupturi.
Inainte
sa inventez frana rapida

( nu detin informatii care sa ateste ca a existat pe o alta mulineta inainte de 2007 ) , adica bucsa in locul arcului din capacul mulinetei, pescuiam numai cu manivela pe liber in drill.
Pescarii pe care ii vezi cu manivela pe liber au mulinete cu frana progresiva.