Salut Silviu si La multi ani !silviu_florescu scrie:Salutare si la multi ani!
Viorel, am vazut ca m-ai sunat pe 31dec.. Imi car scuze ca nu am putut vorbi, asa ca o sa iti raspund aici pentru ca au fost si altii care m-au intrebat despre subiect (daca sunt acceptate lansetele mele, daca sponsorizez, etc)
Poti face concursul cum vrei, dar eu nu pot sponsoriza.
Mai jos imi exprim cateva pareri, daca imi permiti.. Cine are timp, sa citeasca
Cred ca incerci sa multumesti pe toata lumea, dar mai mult te complici cu atatea sectiuni si reguli iar lumea devine confuza.
Restrictiile pe categorii de putere sunt relative. Chiar si cu un laborator mobil dupa tine, testele nu ar fi exacte.
Inscriptiile de pe lansete sunt irelevante, aproximative si pot fi trecute "gresit" pentru manipularea clientilor.
Oricine iti poate veni cu un brand necunoscut, dar "de serie", pe care sa fi modificat inscriptiile de putere, sau poate cere unui constructor de lansete sa mareasca puterea (pe dedesubt) fara sa iti dai seama la suprafata.
Eu pot face un bat de 3lbs sa fie de 4lbs.
In fond, cand ai nevoie, in concurs sau pescuit de placere, incerci sa ajungi cat mai departe. De multe ori ai lansa cu orice par, numai sa vezi trasatura. 1m poate fi decisiv.
Ar trebui sa fie un concurs de aruncat la distanta, nu de drill.
Regula "lansetelor de serie" mi se pare tot fara rost. Si nu pentru ca fac eu bete personalizate pe mana pescarului sau modificari pe altele.
Parca se incearca prostirea pescarilor, nu educarea lor. Omul vrea sa vada diversitate, de unde poate alege.
Sunt cateva branduri englezesti de lansete, facute pe la diferiti rod-builderi in UK sau alta tara, vandute in magazine ca lanste de serie, desi au configuratii diferite. Te apuci sa le verifici?
Sunt altele pe care nu scrie nimic iar producatorul da doar o greutate recomandata pt lansare (ex: 3-5oz). Din moment ce milioane de pescari le folosesc, de ce sa le interzici?
Criteriul "pe greutate de lanseta" propus de Dan e o idee buna de marketing, dar nu mi se pare relevant. De ce ar fi 450g si nu 600? De ce nu 350? Daca vine Daiwa, ar propune 250 si nu s-ar mai da decat cu "avioanele" lor de 1000 eur bucata, restul nu ne-am mai incadra, desi am avea lansete care arunca mai mult.
Pe acelasi blank se pot face doua lansete cu diferenta de greutate chiar si de 200g. Nu inseamna neaparat ca cea usoara arunca mai mult decat cea grea. Depinde unde este diferenta.
Am usurat un Century Fma de la 600 la 430g. E placuta schimbarea, dar pentru unii nu ar renta.
Am avut clienti care si-au vandut Class-urile pt a-si lua LR42, in detrimentul surplusului de greutate (aproape 100g). Class li se parea greu de incarcat, iar LR mai permisiva.
La fel, au fost si altii care au vandut LR-urile pt ca li se pareau grele in combinatie cu mulinete grele si au luat altele mai usoare.
Unora nu le pasa de 100-200g in plus,pentru ca nu dau la spining. Vor doar sa poata ajunge unde este pestele.
Pentru cei care vor placere, am facut si lansete usoare de 320-330g cu puteri de 3,5- 3,8lbs care li se potrivesc mai bine unora decat cele de 4-4,2lbs, dar exista si viceversa. Pentru asta eu recomand clientului batul care cred ca i se muleaza pe cerintele lui. Din 10 modele, gaseste ceva sa-i placa. Dar, cand se cer distante extreme, recomand in primul rand puteri mai mari.
Nu vad de ce ar trebui sa fie restrictii la mulinete, forme sau inventii ale plumbilor.. Omenirea a evoluat inventand, imbunatatind. Altfel, pescuiam cu piatra, fara lansete, fir de par, spomb, saculet solubil.. etc
Despre OTG si pendul.. am mai scris si o repet: se dezinformeaza. Regulamentul Cips nu interzice aruncatul cu plumbul de pe pamant sau pendulul daca directia este stand-apa sau apa-stand.
Adevarat, aruncarile astea pot rupe lansete pentru ca preincarca batul mai mult si il poate rupe daca nu ai grija. Dar si aruncarea clasica o poate face daca gresesti, sunt infinit mai multe cazuri.
Chiar daca ar trebui sa ne intrecem in aruncat la distanta, iar cei mai buni sa castige, nu ar trebui sa existe restrictii de niciun fel (in afara celor de siguranta a vecinilor de stand).
Totusi, pentru diversitate, cea mai plauzibila categorisire ar fi pe greutati de plumb. 100 , 125 si 150g ar fi de ajuns, zic eu..
Pe final... Viorel, nu te acuz si inteleg ca vrei sa multumesti sponsorii care pun anumite conditii si sa atragi cat mai multi concurenti prin diferite categorii, dar numai de tine depinde reusita concursului pe viitor, de "coloana" ta.
Sunt destui care cer si ei sansa lor, desi nu vad de ce un aruncator bun trebuie sa fie obstructionat prin regulament sa dea sanse celor mai slabi.
Eu zic asa: chiar daca nu ai statura, te nasti mic si slab, nu te impiedica nimeni sa te antrenezi, sa devii bun.
Esti nedreptatit genetic pentru sportul asta? Lupta daca crezi ca ai sanse, sau lasa-i sa invinga pe cei ce pot! Mai sunt alte domenii in care sa excelezi.
Un musculos a suferit pt a ajunge asa, un "urias" a avut norocul sa fie mare, dar poate ca are ghinion in alta parte.
Vorba cu Cezarul... sa-i dam, nu sa-i luam
Multi vor sa vina la concurs neantrenati, sa bea o bere, un mic, sa faca galagie, dar sa aiba sanse. Pentru ei ar trebui denumit concursul "Barbeque Casting Cup"
Am sa-ti expun si parerea mea la cele afirmate de tine:
1. Ai perfecta dreptate legat de neconcordanta intre notatiile de pe lansete si puterea lor reala. Acele notatii sunt relative si dau numai o idee asupra performantelor lansetei. Sunt prea putine cazurile in care aceste notatii corespund, dar si atunci acest lucru prea putin conteaza, pentru ca oricum nu poti sa le clasifici intr-o numerotare a pietii facuta varza.
Pe acest principiu si eu i-am propus lui Viorel sa nu se lege de notatiile de pe lansete, iar in concursurile mele, niciodata nu le-am luat in calcul. Si am facut cateva ... ( altii , in concursuri "mai tari" din afara, au ales sa faca pe categorii de putere a lansetei ... salut Cristi !

2. Notiune de "lansete de serie" a fost inventata in concursurile mele. Se refera la faptul ca lanseta trebuie sa prezinte caracteristicile modelului vandut, iar daca lanseta este modificata, aceste modificari sa nu schimbe parametrii produsului de baza:
- sa nu i se curete lacurile, lucru ce o face mai usoara.
- sa nu i se puna prelungitoare pe cotor.
- sa nu i se sparga ceramicile de la inelele mari, cu scopul de a mari diametrul acestora si de a usura evident lanseta, pentru o revenire mai buna.
- sa nu i se scoata inelele si sa fie inlocuite cu "v"- uri de sustinere a firului in aruncare... , sau cine stie ce alta schimbare care nu are legatura cu pescuitul.
Asta inseamna sa fie "de serie" . Nu ca ii repozitioneaza omul inelele sau mandrina. Si aici sunt mici probleme, dar consider cu toata convingerea ca acest lucru este unul defavorabil, deoarece inelele sunt pozitionate de fabrica pentru a da valoare maxima blankului, iar orice abatere de la aceata pozitionare, scade proprietatile lansetei. Cel putin pe MTX-uri asa este.
3. Greutatea lansetei raportata la puterea ei, pentru mine este cel mai important criteriu care dovedeste calitatea produsului. Puteam oricand sa iau MTX14 SPOD ( 600g - 350 lei ) si sa il vand la pret de MTX CLASS ( 400g - 720 lei ), ca arunca aproximativ la fel in concursurile de casting, ba chiar MTX Spod este si "vice record mondial"

Numai ca lucrul asta se intampla numai in castingul celor puternici si nu are nicio legatura cu realitatea din pescuit. Aici , intre boua lansete la fel de puternice, numai un procent destul de mic de pescari poate arunca la fel de bine si cu lanseta mai grea.
Pot sa-ti dau zeci de exemple de pescari care arunca mai bine cu MTX CLASS decat cu MTX SPOD. Invers nu stiu daca sunt 2-3, care nici ei inca nu au dovedit asta.

Tot din pescuit vine si alta realitate care nu are legatura cu marketingul . De aruncat se arunca in cateva secunde, in schimb, de recuperat montura sau de scos un peste, cateodata dureaza minute intregi. Aici se simte si mai bine ce inseamna o lanseta usoara.
Pe aceasta idee asociata si cu modelele efectiv preferate de pescari, atat din discutiile de pe forum cat si din observatiile de pe balti ( de la concursuri si pana la pescuitul de placere ), se observa ca majoritatea pescarilor prefera lansete putin peste 400g, indiferent cati lbs au notate pe ele si aici este interesul major atat al pescarilor cat si al comerciantilor. Nici macar marile branduri nu mai promoveaza lansete grele, ca nu au cui.
Doresc producatorilor sa scoata lansete usoare, puternice si ieftine, sa-mi inchida gura odata, dar cum se face ca acest lucru inca este irealizabil pentru multi "colosi". Sau unde au realizat asta , se cer 500 euro pentru asa ceva.
Ce ma mai intriga putin este ca majoritatea modificarilor facute pe lansete sunt cu inele a caror calitate prezentata este "greutatea redusa" . Adica scadem sa zicem 10g fata de inelele de baza, dar ca lanseta este cu 200g mai grea ca restul, nu se observa. La inele conteaza 10g, la blank nu conteaza 200g ... Ma rog ...
4. In majoritatea sporturilor ( cred ca toate ) "ustensilele" folosite sunt limitate ca greutate. In unele cazuri limitarea este superioara, iar in altele inferioara.
De la mingea de fotbal, crose, rachete, sulite, prajini, manusi de box, ... , pana la masini de formula 1, TOATE au limite de greutate ! si aceste lucruri sunt absolut normale.
5. Aruncarile de pe pamant sunt interzise la CIPS FIPS. Poate oricand un arbitru de CN sa-ti confirme asta .
Singura forma in care un concurent poate sa demonstreze directia aruncarii este prin perpendicularitatea firului cu plumb, iar acest lucru se intampla doar daca plumbul este tinut fix in aer. Orice fixare a lui ( pe pamant, farfurie, ... ) sau miscari evidente pe care le face inainte de lansare, duce la ideea de alte unghiuri decat cel care garanteaza directia de lansare.
6. Perfecta dreptate cu aruncatul de pe pamant, care mareste riscul de a rupe lansetele.
7.Interzicerea altor mulinete decat cele normale la noi ( cele cu tambur fix) si totodata agreate de CIPS FIPS ( aici nu cred ca mai este cazul de lamuriri, ca scrie clar in regulamentul lor ), vine tot de la faptul ca concursurile de casting de la noi sunt adresate pescarilor de crap.
Ca altfel puteam sa dam si cu lansete mai lungi de 4m , cu inele micute de sarma ( usuram lanseta ), combinate cu multiplicatoare. Ce relevanta au aceste lucruri in pescuitul de la noi ?
La fel si cu plumbii cu ciucuri sau pene. Atat timp cat nu se folosesc in pescuit, nu intereseaza pe nimeni cum se arunca cu asa ceva.
Nimeni nu spune ca evolutia nu este buna, dar hai sa evoluam in ce ne intereseaza.
Castingul care depaseste ideea de pescuit la crap, nu intereseaza pe nimeni in Romania !
Cel putin nu intereseaza pe organizatori, pe pescari, pe sponsori, pe cei care fac lansete pentru pescuit. Asta este o constatare.
Daca tu crezi contrariul, incearca sa faci un concurs " la liber"( multiplicatoare, ciucuri pe plumbi, custom, 4,5m, ... ) si ai sa vezi participarea.
Eu am deschis un concurs de "SPOD" ( care se mai foloseste cat de cat in pescuit ) si uite care este interesul !
8. Pescarii nu se impart numai intre cei care vor sa arunce departe si cei care vor "placere in drill" ( aceasta fiind marcata in special de greutatea lansetei ). Mai este o categorie destul de importanta, dupa mine fiind pe departe cea mai numeroasa categorie si anume a pescarilor care doresc in acelasi timp si distanta si comoditate in pescuit.
Concursurile de casting de la noi s-au transformat intr-o metoda de promovare a lansetelor.
Aruncatorii buni arunca numai daca sunt "sponsorizati".
La noi nu conteaza "cine arunca" , la noi conteaza numai " cu ce arunca".
Am organizat concursuri de casting si singurul lucru pe care l-am facut a fost sa pun in mana aceluiasi aruncator doua tipuri de lanseta, sa vada care este mai buna pentru el.
Este tot ce conteaza !