Hai sa o luam altfel . Care este cel mai bun pneu pentru masina ?!
Ca tot de plastice vorbim.
Vrei de ploaie, pui unul special.
Vrei aderenta, pui unul moale ca material.
Vrei unul rezistent la uzura, pui unul tare ca material.
Asa si la fire.
Am sa ma refer la comparatii intre fire CU ACELASI DIAMETRU REAL. ( observ ca nu prea se ia in calcul treaba asta si este maximum importanta , mai ales in zona firelor subtiri ).
Avantajele firelor moi in fata celor rigide (repet, acelasi diametru ) :
- aruncai mai lungi
Avantajele firelor rigide in fata celor moi :
- rezistenta mai mare la tractiune. Nu la nod, dar in cazul celui cu inaintasul, rezistenta nu scade atat de mult ca sa fie luat in calcul aspectul )
Nu trebuie sa ne uitam la rezistenta si sa omitem distanta. Nici invers.
Adica degeaba imi spune cineva ca intre doua fire cu acelasi diametru, unul este mai tare , fara sa observe ca arunca mai putin cu el.
In zona firelor de 0,18 - 0,22 , consider ca o sutime egaleaza performantele intre firele rigide si cele moi. Adica un 0,20 rigid, face fix acelasi lucru ca un 0,21 moale, atat ca rezistenta cat si ca distanta.
In zona firelor de 0,25, apreciez ca este necesar de doua sutimi pentru a egala performantele.
La 0,40 cred ca se ajunge la 3 sutimi. Adica un 0,40 rigid lanseaza cat un 0,43 moale.
La toate astea se adauga :
- firele moi sunt mai placute in utilizare, nu se rasucesc asa de rau, nu sar de pe tambur necontrolat cand nu este tensionat firul.
- firele moi ofera noduri mai compacte.
-firele rigide ofera o mai buna rezistenta la abraziune. Teoretica, deoarece diferenta nu este atat de mare incat sa spui ca daca bagi un fir rigid, nu se mai taie pe pietre sau scoici.
- si principalul avantaj al firelor rigide: elongatia scazuta, cu diferente si de 5% , atunci cand este nevoie de asa ceva ( am mai spus , pescuit plantat la distante mari, in zona agataturilor, cand pestele trebuie controlat rapid ).
Una de final. In baxurile in care imi vin firele pe tamburi mari ( M-LINE ) se baga umplutura, ca sa nu se loveasca tamburii intre ei. Aceasta umplutura este formata in mare parte din resturile de la etichete ( partea fara adeziv ). Printre acestea raman si etichete intregi, cu mici defecte, ce nu au putut sa fie folosite.
Nici nu va imaginati cat de mica este lumea !