PRIORITATEA IN INTERSECTII NEDIRIJATE

Sectiune deschisa pentru orice subiect de discutie.

Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
Dan Mitranescu
Veteran
Puncte: 0

Re: PRIORITATEA IN INTERSECTII NEDIRIJATE

Mesaj de Dan Mitranescu »

ionut72 scrie:
Defineşte "uliţă"! Daca este asfaltată, marcată şi la intersecţia cu DN-ul nu am nici un semn, BA DA, ies direct! Şi da, nu sunt obligat să ştiu că drumul în care ies e "superior" celui pe care mă aflu. Repet, nu sunt robot sau computer ambulant.

Eu unul n-am întâlnit, până acum, situaţia asta, toate drumurile secundare ce intersectează DN-ul au semne de oprire sau cedează. Şi se pune întrebarea, oare de ce s-a mai facut risipa asta de material - să pună indicatoarele alea - dacă ar fi valabilă regula enunţată de tine?
Nu o definesc eu :) :
ÚLIȚĂ, ulițe, s. f. 1. Drum îngust care străbate un sat (rar un oraș), mărginit de o parte și de alta de case;

Si nici legea nu e a mea :) . Este fix pentru situatiile alea in care lipseste semnul de cedeaza trecerea sau stop, la intersectia dintre o strada, nu asa circulata, clasata de lege ca a fi inferioara in categorie si una ceva mai circulata, etichetata de lege cu o categorie mai mare.
Majoritatea drumurilor care ies de pe camp in DN sau alte sosele nu au niciun semn. Sunt drumuri publice si legea le ia inclusiv pe acestea in calcul. Iesi de pe camp in DN si vrei prioritate de dreapta ca nu ai semn ?
In zonele noi construite apar drumuri noi peste noapte. Sunt mari si frumoase, dar pana sa le puna semne esti obligat sa cedezi trecerea cand iesi de pe ele in vechile sosele. Asta pana cand administratorul local o sa le dea o categorie si eventual sa le puna un semn.
Sunt multe astfel de situatii pe care legea trebuie sa le acopere si altfel nu are cum, decat prin cele pe care le discutam.
P.S. legea spune clar ca drumurile cu categorie superioara au prioritete in intersectiile nedirijate. Tu te certi cu mine sau cu legea cand spui ca nu ai obligatia sa stii ce categorie are drumul pe care mergi? :D

eugen dragnea
pescar de competitie

Mesaj de eugen dragnea »

ionut72 scrie: Eu unul n-am întâlnit, până acum, situaţia asta, toate drumurile secundare ce intersectează DN-ul au semne de oprire sau cedează.
Dar drumuri secundare ce intersecteaza DJ-ul ai vazut ? dar DC-ul ?
Dacă vreodată voi ţine capul jos, o voi face doar ca să-mi admir pantofii.

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
Defineşte "uliţă"! Daca este asfaltată, marcată şi la intersecţia cu DN-ul nu am nici un semn, BA DA, ies direct! Şi da, nu sunt obligat să ştiu că drumul în care ies e "superior" celui pe care mă aflu. Repet, nu sunt robot sau computer ambulant.

Eu unul n-am întâlnit, până acum, situaţia asta, toate drumurile secundare ce intersectează DN-ul au semne de oprire sau cedează. Şi se pune întrebarea, oare de ce s-a mai facut risipa asta de material - să pună indicatoarele alea - dacă ar fi valabilă regula enunţată de tine?
Nu o definesc eu :) :
ÚLIȚĂ, ulițe, s. f. 1. Drum îngust care străbate un sat (rar un oraș), mărginit de o parte și de alta de case;

Si nici legea nu e a mea :) . Este fix pentru situatiile alea in care lipseste semnul de cedeaza trecerea sau stop, la intersectia dintre o strada, nu asa circulata, clasata de lege ca a fi inferioara in categorie si una ceva mai circulata, etichetata de lege cu o categorie mai mare.

P.S. legea spune clar ca drumurile cu categorie superioara au prioritete in intersectiile nedirijate. Tu te certi cu mine sau cu legea cand spui ca nu ai obligatia sa stii ce categorie are drumul pe care mergi? :D
Deci, pentru ultima dată: lipsa semnului de cedează sau stop într-o intersecţie dintre o strada superioara şi una inferioară este o greşeală a administratorului drumului. Şi acesta plateşte pentru această eroare, dacă eroarea are ca urmare un accident. Dacă ce spui tu ar fi adevărat, n-ar mai trebui să existe nici o intersecţie dirijată, toate ar fi nedirijate si s-ar aplica regula priorităţii de dreapta (pentru drumuri de aceeaşi categorie) sau de cedare a priorităţii când te intersectezi cu un drum de categorie superioară, lucru pe care, în opinia ta, eşti obligat să-l ştii

Iarăşi repet pentru ultima oara: eu ştiu ce categorie are drumul pe care circul (ca vad indicatoare, culoarea bornelor, marcaje etc), dar nimeni şi nimic nu mă poate obliga să ştiu ce categorie are drumul cu care mă intersectez, printr-o intersecţie nedirijată.
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

Dan Mitranescu
Veteran

ionut72 scrie:
Deci, pentru ultima dată: lipsa semnului de cedează sau stop într-o intersecţie dintre o strada superioara şi una inferioară este o greşeală a administratorului drumului. Şi acesta plateşte pentru această eroare, dacă eroarea are ca urmare un accident. Dacă ce spui tu ar fi adevărat, n-ar mai trebui să existe nici o intersecţie dirijată, toate ar fi nedirijate si s-ar aplica regula priorităţii de dreapta (pentru drumuri de aceeaşi categorie) sau de cedare a priorităţii când te intersectezi cu un drum de categorie superioară, lucru pe care, în opinia ta, eşti obligat să-l ştii

Iarăşi repet pentru ultima oara: eu ştiu ce categorie are drumul pe care circul (ca vad indicatoare, culoarea bornelor, marcaje etc), dar nimeni şi nimic nu mă poate obliga să ştiu ce categorie are drumul cu care mă intersectez, printr-o intersecţie nedirijată.
Pentru prima oara :D : Cati administratori de strazi au raspuns pentru accidente datorate lipsei indicatoarelor. Niciunul ! Si asta pentru ca sunt acoperiti de legea asta de care tot vorbim.

Iarasi repet si eu pentru ultima data :D : Esti pe o ulita si dai intr-un drum judetean. Pe ulita nici macar borne nu ai sau altceva care sa te invete pe unde esti. Nicio baba pe sant sa o intrebi si nici macar muschi pe copaci nu sunt. Deci nu stii nici pe ce categorie de drum esti si nici in ce drum dai. Cu toate astea intri in intersectia cu drumul judetean sub pretextul prioritatii de dreapta si ca nu e datoria ta sa stii cu ce drum te intersectezi . Asa este ?

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:

Pentru prima oara :D : Cati administratori de strazi au raspuns pentru accidente datorate lipsei indicatoarelor. Niciunul ! Si asta pentru ca sunt acoperiti de legea asta de care tot vorbim.

[ Cu toate astea intri in intersectia cu drumul judetean sub pretextul prioritatii de dreapta si ca nu e datoria ta sa stii cu ce drum te intersectezi . Asa este ?

Cel puţin 5 cazuri pe care le ştiu eu. Inclusiv unul, personal, acum vreo 20 de ani, când i-am rupt piciorul unuia pe "trecerea de pietoni". Care trecere nu mai avea nici marcaj, iar indicatorul era acoperit complet de un pom (fapt care s-a demonstrat indubitabil la anchetă). Şi am obţint în instanţă ca primăria (administratorul drumului) să platească tot: şi spitalizarea ăluia şi cheltuielile de judecată.

Daca sunt pe o "uliţă" asfaltată şi marcată care intersectează alt drum asfaltat si marcat şi vin din dreapta, da, intru direct. Şi am şi dreptate. Pentru că, oricât ai vrea tu să demonstrezi că esti GPS ambulant, n-ai de unde să ştii, pur şi simplu, cu ce drum te intersectezi. Iţi demonstrez asta la orice oră, in 20 de intersecţii nedirijate din toate zonele tării. Dacă nu eşti din zonă şi n-ai GPS/hartă, habar nu vei avea cu ce fel de drum te intersectezi.

Sfat: dacă te afli pe un drum asfaltat si marcat in plin câmp (ai vizibilitate maximă) şi vezi că te intersectezi cu un alt drum asfaltat şi marcat, pe care, din dreapta ta, vine o maşină, iar în intersecţie nu e nici un indicator, opreşte-te, indiferent că te afli pe mama drumului judeţean sau naţional şi consideri tu că drumul celălalt e "inferior".

Dan Mitranescu
Veteran

ionut72 scrie:
1. Cel puţin 5 cazuri pe care le ştiu eu. Inclusiv unul, personal, acum vreo 20 de ani, când i-am rupt piciorul unuia pe "trecerea de pietoni". Care trecere nu mai avea nici marcaj, iar indicatorul era acoperit complet de un pom (fapt care s-a demonstrat indubitabil la anchetă). Şi am obţint în instanţă ca primăria (administratorul drumului) să platească tot: şi spitalizarea ăluia şi cheltuielile de judecată.

2. Daca sunt pe o "uliţă" asfaltată şi marcată care intersectează alt drum asfaltat si marcat şi vin din dreapta, da, intru direct. Şi am şi dreptate. Pentru că, oricât ai vrea tu să demonstrezi că esti GPS ambulant, n-ai de unde să ştii, pur şi simplu, cu ce drum te intersectezi. Iţi demonstrez asta la orice oră, in 20 de intersecţii nedirijate din toate zonele tării. Dacă nu eşti din zonă şi n-ai GPS/hartă, habar nu vei avea cu ce fel de drum te intersectezi.

3. Sfat: dacă te afli pe un drum asfaltat si marcat in plin câmp (ai vizibilitate maximă) şi vezi că te intersectezi cu un alt drum asfaltat şi marcat, pe care, din dreapta ta, vine o maşină, iar în intersecţie nu e nici un indicator, opreşte-te, indiferent că te afli pe mama drumului judeţean sau naţional şi consideri tu că drumul celălalt e "inferior".
1. Confunzi obligatia administratorului de drumuri de a intretine vizibilitatea semnelor de circulatie cu obligatia de a marca intersectiile nedirijate. Intr-o intersectie de acest fel administratorul pune semne de circulatie , de cele mai multe ori, dupa ce in zona au loc mai multe accidente. Si nu raspunde niciodata pentru ce a fost.

2. Aici o gresesti rau. In lege nu ai sa vezi notiunea de sosea marcata cand e vorba de prioritate. Sunt "drumuri publice" si atat. Aceste drumuri sunt incadrate intr-o categorie ce le da prioritate de trecere in intersectiile nedirijate. Am pus mai jos legea.

3. Indirect, sfatul asta il dau si eu de la inceputul topicului pentru intersectiile dintre stradutele de cartier, ca aici avem problema unde legea este tratata superficial. Pe celelalte drumuri mai mari este mai mult decat clara, dar vad ca nu o accepti nici pe asta :

Art. 135. – Conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere si în urmatoarele situatii:
a) la intersectia nedirijata atunci când patrunde pe un drum national venind de pe un drum judetean, comunal sau local;
b) la intersectia nedirijata atunci când patrunde pe un drum judetean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersectia nedirijata atunci când patrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;

Consideri ca asta nu e lege pentru tine, ca nu ai obligatia sa stii cu ce drum te intersectezi ?

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
Consideri ca asta nu e lege pentru tine, ca nu ai obligatia sa stii cu ce drum te intersectezi ?
Da, consider că eşti în imposibilitate fizică şi biologică să ştii ce fel de drumuri sunt toate cele cu care te intersectezi.

Ce mai tura-vura, facem o încercare: mergem intr-o zi la peşte, pe un drum care se va intersecta de cel puţin 20 de ori cu alte drumuri. Dacă tu-mi spui, fară greşeală, din mersul maşinii, ce fel de drum e fiecare dintre cele 20, (aşa cum tu susţii că ai obligţia să ştii) îţi dau dreptate. Dacă greşeşti, macar o singură dată, atunci eu am dreptate. Deal?

Dan Mitranescu
Veteran

ionut72 scrie:
Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
Da, consideri că eşti în imposibilitate fizică şi biologică să ştii ce fel de drumuri sunt toate cele cu care te intersectezi.

Ce mai tura-vura, facem o încercare: mergem intr-o zi la peşte, pe un drum care se va intersecta de cel puţin 20 de ori cu alte drumuri. Dacă tu-mi spui, fară greşeală, din mersul maşinii, ce fel de drum e fiecare dintre cele 20, (aşa cum tu susţii că ai obligţia să ştii) îţi dau dreptate. Dacă greşeşti, macar o singură dată, atunci eu am dreptate. Deal?
Deci consideri ca legea nu este buna, nu ca spun eu ceva gresit. Bine ca am rezolvat asta. :D

Nu trebuie sa stii categoria drumului. Trebuie sa stii numai daca este mai mare sau mai mica in comparatie cu drumul pe care circuli. Asta se numeste simpla intuitie si nu are novoie de hard asa mare. 100 din 100 ti le spun in intersectiile nedirijate cu sosele din categorii superioare ( DN, DJ, DC, ... ).

Ce am supus eu dezbaterii este faptul ca si la nivel de stradute intre blocuri este valabila treaba asta, sau la drumuri noi aparute . Aici iti dau eu 10 din 10 intersectii si o sa spui ca se aplica prioritatea de dreapta, dar nu e asa. In situatia asta ai tu dreptate, ca aici nu poti sa le intuesti asa usor.

Dar ce sa mai discutam de astea, daca nici cu alea evidente nu esti de acord. :D

Dan Mitranescu
Veteran

Uite caz concret.Aici am aflat despre treaba asta, dupa mai multe evenimente in zona.
Intersectiile marcate nu sunt dirijate. E, afla ca aia care circula pe drumul galben ( mai nou, mai lat si mai frumos ) nu au prioritate fata de cei care vin pe drumul rosu niciodata. Si nu spun de la mine, ci din cateva procese verbale vazute sau de care am auzit. ( parintii mei locuiesc in zona )
Plus ca am gasit pe net si alte cazuri similare in care lumea era intrigata de faptul ca nu se aplica intotdeauna prioritatea de dreapta.
De aici am considerat ca e bine de stiut treaba asta. Acum, fiecare face cum crede.
Fişiere ataşate
ha.jpg
ha.jpg (137.88 KiB) Vizualizat de 1153 ori

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
Nu trebuie sa stii categoria drumului. Trebuie sa stii numai daca este mai mare sau mai mica in comparatie cu drumul pe care circuli.
Păi, iată că tocmai te-ai contrazis. Nu ştii din ce categorie face parte drumul cu care te intersectezi, dar intuieşti că este o categorie superioară sau inferioară. Serios? :D

Facem cum am stabilit şi-ţi voi demonstra că, in minimum 3 intersecţii prin care vom trece, habar nu ai cu ce fel de drum te întalneşti (dacă e din categorie superioară, inferioară sau egală cu cel pe care circuli) si dacă trebuie să dai prioritate sau nu.

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Liber la Discutii”