Pentru ca subiectul topicului este altul decit firul solubil al lui Maestru , sa revin cu avantajele si dezavantajele alea ale monturilor cu plumb pierdut , asa cum le folosesc eu .
1. primul avantaj este de adaptare a greutatii si formei plumbilor folositi , usor si specific baltii in care pescuiesti .
2. folosirea lead-coreului si a plumbului pierdut intr-o montura semifixa , micsoreaza riscul de "tacaneala" care poate fi provocat de raci , crapi mai mici , platici , etc . In general cind pleaca cu fir sau numai ridica sau lasa swingerul e clar ca e un peste pentru care merita sa intzepi . Sigur ca la balti cu pesti la limita sau in cadrul unui concurs in care fiecare crap de 2 kg isi are valoarea lui , e mai putin recomandabila o astfel de montura .
3. lead-coreul are o rigiditate mai mare si o rezistenta la abraziune mai ridicata decit firul textil - imi protejez astfel segmentul de 75 cm de deasupra monturii ( cel mai expus la abraziune ) intr-un mod mai eficace .
4. la dezavantaje in afara fidelitatii mai mici pot trece si lipsa eficacitatii forfacului cu Amnesia - care pur si simplu nu mai functioneaza . Nu am explicatie - dar asta am inregistrat . Acelasi forfac care lucreaza foarte bine pe o montura in line - la plumb pierdut , chiar daca teoretic se aseaza la fel in apa - nu merge .
5. un alt avantaj pe care mi-l ofera aceste monturi cu safety clip , se refera la usurinta folosirii pungilor cu PVA prin sistemul de plumbi BDS ( e un articol pe site ) . Imi pot face punga in cort , pe uscat , o lestez cit vreau de mult , pe indelete , si prin schimbarea plumbului , in 3 secunde am lanseta incarcata pentru pescuit . Va sigur ca da rezultate mai bune decit legatul celor 6 bile de montura