CARLIGE SI RATEURI

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

adigogo
Mesaje: 124
Membru din: Mie Mai 18, 2005 20:48

CARLIGE SI RATEURI

Mesaj de adigogo »

Am folosit de-a lungul timpului 2 tipuri de carlige si am tras urmatoarele concluzii:

1. carlige cu tija lunga si curbata care "cos" gura pestelui ("carligele care au prins cei mai mari crapi de pe planeta")
-rata mare de rateuri in larg, in momentul inteparii sau imediat dupa.
-siguranta maxima in drill, cu conditia ca portiunea "cusuta" sa fie cat mai profunda; de multe ori carligul se mai tinea doar intr-o pielita foarte usor de sfasiat la socuri mai violente.
-carligele permit momentele de detensionare a firului din diverse motive fara a iesi din gura pestelui.

2. carlige cu tija scurta, dreapta, groasa, cu ochet indreptat spre interior (pretabile monturii line-aligner):
-rateuri foarte rare in momentul inteparii sau in larg
-in drill atentia trebuie sa fie maxima, avand in vedere ca orice detensionare a firului poate duce la desprinderea carligului, intepatura fiind de cele mai multe ori aproape perpendiculara pe buza de jos a pestelui, fixarea carligului fiind realizata doar de barbeta (spinul) carligului.
-rateurile, de obicei, survin langa minciog din neatentie :lol:

Una peste alta, contabilizand toate acestea, mi se pare ca eficienta mai mare o au carligele de la pct. 2 cu tija dreapta si scurta si as vrea sa stiu daca si altii dintre voi au avut experiente asemanatoare sau concluziile mele sunt doar rezultatul unor concursuri de imprejurari.
Totusi carligele cu tija curbata sunt folosite de mari pescari ai lumii (Tim Paisley) si nu prea stiu ce sa mai cred.Apropo de Tim, alt dubiu de-al meu este montura cu forfacul de 40cm, o lanseaza sau o planteaza - fiindca ei mai pescuiesc si la plantat. Daca o lanseaza, cum de nu se incurca? A incercat cineva dintre voi o asemenea lungime la forfac?

Multumesc!

toni
Mesaje: 149
Membru din: Mar Mar 22, 2005 9:44

Mesaj de toni »

adi, am experimentat chiar weekendul asta cele scride de tine mai sus...

2 tipuri de carlige:

1 fox s5 numarul 4 : 3 rateuri, in larg, pe intepare ( ma rog, una a fost pt ca am intepat bu baitrunnerul on ;-) ). un carlig a fost in montura scufundatoare cu anou, iar celalat pop up " balansat critic", cu un mini varnis pe carlig, astfel incat nada era exact in dreptul barbetei.

2 gamakatsu specialist no 1 prelungit cu varnis ( line aligner) : rateuri 0, pestii intepati in buza de joc, exact pe centru. din nou pop up echilibrat ( fara alica).

concluzia?

poate imi spune cineva daca merita sa mai dau cu s5.

ca nr de prezentari a fost o situatie echilibrata, 5 la gamakatsu si 5 la fox.
dar in timp ce intr-o parte procentaj 100, in partea cealalta ......

adigogo
Mesaje: 124
Membru din: Mie Mai 18, 2005 20:48

Mesaj de adigogo »

@Toni

In primul rand, multumesc pt. raspuns!

Am folosit aceleasi carlige Fox ca si tine:lol: , iar carligele cu tija scurta si dreapta, cu ochet indreptat spre interior si varful iesit din planul carligului sunt Owner AYA nr. 1, grele, cu grosimea de 1.26mm ( japonezii astia, trebuiau 2 zecimale :lol: ).
Rezultatele au fost la fel :lol: .Rateuri multe la Fox S5, rateuri 0 la Aya.
Avand in vedere numarul mare de rateuri pe intepare la carligele Fox S5, mult timp am crezut ca monturile nu sunt tocmai corecte, dar se pare ca nu-i asa...

toni
Mesaje: 149
Membru din: Mar Mar 22, 2005 9:44

Mesaj de toni »

am folosit si c aya, si 1 si 2 acum 2 ani, si am fost foarte multumit de ele...

tot5usi, de la owner iti recomand flyliner cutting point, tot in pop up balanced...
rateuri fenomenal de putine, un carlig puternic si neiertator ( doar ca la 5-6 pesti, se rupe varful..... trebuia sa fie ceva.....)

il folosesti cu un varnis mic tras pe carlig chiar in dreptul barbetei, iar de legat exact pana in dreptul varfului faci nodul fara nod...
de fapt nici nu stiu de ce am schimbat carligele....

din curiozitate probabil....

oricum, adios seria 5 ......

EX-UL
pescar de competitie
Mesaje: 2570
Membru din: Sâm Ian 08, 2005 19:47
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de EX-UL »

Pot sa afirm ca seria 5 de la Fox a fost si este una din seriile mele de carlige preferate. Nu am avut nici o indreptare pina acum si nu am ratat nici un peste cu ele , nici in mal si nici unde vreti voi . Ratarea in larg cred ca se datoreaza faptului ca nu lasati crapul sa isi ia fir si il intepati imediat ce ridica swingerul .
Acum folosesc alternativ si Partridge F8 si Fox seria 5 - nr 4 ( sunt cam la fel - numai Partridge e mai gros in "carne" ) .

Avatar utilizator
Alex C.
Mesaje: 26
Membru din: Sâm Mai 28, 2005 22:25
Puncte: 0
Localitate: Brasov/Turku(FIN)

Mesaj de Alex C. »

am shi eu o intrebare pentru cei care folosesc seria 5 de la fox. shtiu ca sunt extrem de bune cand sunt folosite pe riguri pop-up, dar pescuitul direct pe substrat il face la fel de eficient? ishi apstreaza aceeashi dinamica shi inzteapa peshtele la fel cum o face cand eshte folosit sub boilliesurile popped-up?


de asemenea, am vazut carlige asemanatoare seriei 5 facute de cei de la owner. se apropie de calitatea celor consacrate?
XquiZZiT aka Alex Carlan

Fire-ntinse precum corzile de la chitara!!

toni
Mesaje: 149
Membru din: Mar Mar 22, 2005 9:44

Mesaj de toni »

@ val
mi s-a mai spus si de catre alti pescari de valoare ceea ce spui si tu, ca s5 nu rateaza.

in acelasi timp, iti garantez ca la cele 3 rateuri, pestele luase minim 10-15 metri de fir (oricare dintre ei).

deci este posibil ca sa nu execut eu montura corect.

carlig fos s5 nr 4
fir sufix blend 20 livre
anou de 2 mm ( cred ) care culiseaza perfect pe carlig, si se afla exact in dreptul barbetei.
momeala ( porumb in cazul de fata ) atinge curbura carligului.
nodul fara nod facut cu 12 spire.

stiind povestea lui vali vesa, plus alte postari, am fost deosebit de atent la executia rigului. si cele de mai sus sunt exacte la sfert de milimetru.

daca este ceva gresit, pls spune-mi.

EX-UL
pescar de competitie
Mesaje: 2570
Membru din: Sâm Ian 08, 2005 19:47
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de EX-UL »

Eu nu am pescuit niciodata la pop-up cu carlige seria 5 . Numai nada de fund . Imi pastrez convingerea ca este o alta problema in rateurile voastre !
Rareori ( maxim 10 ori ) mi s-a intimplat sa traga un crap si sa nu il agat ferm ( dar asta nu mi se intimpla numai mie - intraba si pe altii !! ) .
Parcarile mi s-au intimplat in stuf , in buturugi , etc - dar acolo nu este vina carligului . Cred ca este o problema de mecanica a monturii .

@ Vali Vesa

am vazut montura propusa de tine . Nu este una din favoritele mele - si am sa-ti spun de ce . In clipa in care seria 5 lucreaza in zona curburii ( prin varnis ) - nu se intimpla nimic . In clipa in care crapul este intepat cu o montura blow-out si lucreaza numai linga nodul fara nod , lungimea mare a tijei si subtirimea carligului face probleme ( se poate indrepta ) . Foloseste pentru astfel de monturi blow-out - Partridge F 8 si nu vei mai avea probleme - are tija groasa . Calitatile acestor carlige nu sunt de neglijat si nici nu a-si renunta asa usor la ele .

adigogo
Mesaje: 124
Membru din: Mie Mai 18, 2005 20:48

Mesaj de adigogo »

Am stat mult si am studiat mecanica monturii si este corecta! Rateurile in larg cu Fox S5 - chiar daca astepti ca pestele sa inghita bine carligul - apar cum am mai spus in momentul inteparii. Probabil datorita faptului ca deschiderea este mica, de multe ori carligul este smuls din gura pestelui fara a agata buza si a efectua miscarea de "coasere" scontata. Parerea mea! of ooof, mai, mai :lol:
Am sa incerc si Partridge F8, si de asemenea Long Shank Nailer-ul sa ma lamuresc, dar deocamdata cred ca aceste carlige sunt foarte comode in drill cu conditia unei intepari initiale reusite.

Avatar utilizator
mirceaef
Mesaje: 636
Membru din: Lun Ian 17, 2005 14:52
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de mirceaef »

toni scrie: momeala ( porumb in cazul de fata ) atinge curbura carligului.
Lasa ceva spatiu intre carlig si momeala si vezi ce se intampla ... s-ar putea sa ai surprize.

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”