CARLIGE SI RATEURI

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Moose_master
Puncte: 0

precizare

Mesaj de Moose_master »

Referitor la precizarea domnului Pavlovici, am sa imi fac mea culpa (doar 50%) si am sa completez afirmatia mea si anume ca eu pescuiesc numai cu carlige Owner Tsuyoshi prin urmatoarele:
- intradevar nu am precizat in ce monturi si cum anume leg carligul - mea culpa (repet doar 50%); am sa fac o fotografie cu modul de legare al carligelor si al monurilor folosite si am s-o postez pentru a-mi completa raspunsul insa nu cred ca cineva va observa ceva deosebit, pt ca practic nu este nimic deosebit;
- pentru 50% ramase nu am de ce sa-mi fac reprosuri inutile si va explic si de ce : pe orice forum crapist romanesc ai intra toata lumea vorbeste exclusiv despre carligele Fox (indiferent de model). Cred ca datorita marketingului foarte bine pus la punct al firmei respective, o mare parte a crapistilor folosesc numai carlige Fox. Asta este ! Este o moda ca si moda pantalonilor evazati la barbati in anii 70'. Bravo lor (celor de la Fox) sunt negustori buni. Insa eu am afirmat ca folosesc numai Tsuyoshi pentru ca dupa ce am folosit aproape toate carligele pe care am putut sa le intalnesc, acesta mi-a dat de departe cele mai mari satisfactii. Cum sa schimb ceva ce functioneaza ? Intradevar fac teste , incerc si alte tipuri de carlige, dar probabil ca ori nu stiu eu sa le leg ori nu stiu ce se intampla ca nu am aceleasi rezultate (va rog sa ma credeti ca pescuiesc crap aproape zilnic si am timp pentru cele mai fanteziste si mai incredibile teste ). Nu am vrut sa fac reclama firmei Owner (nici nu am de ce) insa am incercat sa recomand incercarea si altor carlige in afara celor Fox. Sunt genul de om care nu se uita la nici un fel de reclama si nu "pun botul" la mai nimic pana nu am incercat eu personal in repetate randuri un anume lucru, iar incercarea nu m-a convins de acel lucru. Repet nu fac reclama nimanui, dar exista si alte carlige in afara celor Fox deosebit de performante indiferent de montura. Carligele Ashima, Gamakatsu (G-Carp), Partridge, Hayabusa , carlige pe care le-am testat si lucreaza de nu-i adevarat.
Lucrez la McDonald's de 10 ani si va rog sa ma credeti pe cuvant ca stiu ce inseamna reclama. Cunosc deosebit de in amanunt cum lucreaza un departament de Marketing si pentru mine reclama ramane doar un spatiu enervant in cadrul unei emisiuni tv interesante si nimic mai mult. Am deosebita sansa de a putea viziona programul american Outdoor Chanel (24/24 numai pescuit si vanatoare) si acelasi lucru si aici, exact cand reportajul este mai interesant un inevitabil calup de publicitate imi zgarie corneea. Asta este , televiziunile din asta traiesc.

Concluzie : domnul Pavlovici are intr-o buna masura dreptate si anume cand facem afirmatii ar trebui sa le sustinem argumentat cu detalii si imagini. Cred (am invatat asta in cadrul unui curs de marketing) ca o imagine face mai mult decat 3 pagini de prelegeri lungi si plictisitoare. Sper ca administratorul acestui site sa nu se supere pentru postarea de imagini, insa in acest mod multi dintre noi am putea fi mai concreti in exprimari, mai ales cand se discuta subiecte legate de monturi, carlige si alte echipamente pentru crap.

Moose

P.S Stiu ca nu-i subiectul acestei parti a forumului, insa va anunt ca dupa ce mananc (aici este 10.40 AM) trec granita si directia Massena - Waddington. Poate am sa reusesc sa ma intalnesc cu cati mai multi dintre craparii romani care au participat la concurs.
Indiferent de rezultate, asa cum s-a vazut pe durata concursului echipele romanesti (chiar si cele postate in niste locuri greu de imaginat) si-au aratat inca o data valoarea de netagaduit si cred ca cu totii merita numai cuvinte de lauda (nu imi sta in fire sa fac gargara ieftina si nici sa vorbesc de bine pe cineva care nu merita, dar am vazut ce este acolo si credeti-ma : ROMANII SUNT BUNI !).
APCR Canadian Branch

Vlad Pavlovici

Mesaj de Vlad Pavlovici »

Moose, m-ai inteles gresit. Ce-ai spus tu despre Tsuyoshi poate fi suficient intr-un mesaj. Daca vrei sa dai mai multe detalii, ok, dar evident ca nu e obligatoriu. Atat ca e riscant sa tragem concluzii pe baza unor informatii care sunt fatal incomplete. Uneori pana si propria ta experienta e insuficienta ca sa-ti formezi o idee, cu atat mai putin experienta altora. Revenind putin, daca Tim Paisley sau mai stiu eu cine da cu forfac de un metru sau de un centimetru, asta nu ma intereseaza pe mine decat ca rationament aplicat intr-un anumit context. Daca pot sa inteleg cum gandeste o situatie, invat la randul meu sa ma raportez la situatia respectiva si, in general, invat sa gandesc pescareste. Valabil si pentru carlige, si pentru fire si pentru orice.

Toate recomandarile trebuie luate cum grano salis, cu prudenta. Lasa ca, asa cum zici si tu, marketingul e facut sa vanda castraveti gradinarului.

Last but not least, ti-as fi recunoscator daca l-ai abandona pe “dl Pavlovici” si l-ai inlocui cu Vlad.

Moose_master

rationament corect

Mesaj de Moose_master »

(am sa incerc , deci ....) Vlad,

Ai dreptate in ceea ce priveste exprimarea concisa a unei idei. Cand facem o afirmatie ar trebui sa fim cat mai specifici in modul de exprimare. Corect.
Dar specificitatea unei informatii insa iarasi nu este sufiecienta. Este nevoie de argumente faptice, de expunerea de rezultate "de facto" , incercate in repetate randuri pe diferite ape, in diferite monturi etc. Si aici ai dreptate.
Insa folosirea obsesiva a numai anumitor carlige (pentru faptul ca englezii sunt super nationalisti) mi se pare nedreapta si nu pentru firmele producatoare de carlige, ci pentru craparul roman care volens-nolens va fi impins sa foloseasca numai f8,f6 sau mai stiu eu ce f16 sau mig-28 (ups... asta-i avion rusesc) in detrimentul atator alte carlige (as afirma fara frica de a gafa) DEOSEBITE.
Imi doresc lecturarea de impresii in diferite contexte si despre alte carlige. Vreau sa stiu cum se descurca alti pescari de crap si cu (sa luam doar un exemplu) Gamakatsu .

Si nu te-am inteles gresit de loc. Orice om care iti citeste postarile isi da lesne seama cum gandesti si cum rationezi. Am fortat un pic in discutia TOCMAI pentru a te face sa vorbesti mai mult. Sa aflu din gura unui pasionat argumentele care-l fac sa emita o idee. Ma bucur nespus ca te-am facut sa vorbesti. Suntem multi cei care iti asteptam cu interes replicile.

La mai multe

Stima, Moose
APCR Canadian Branch

adigogo

Mesaj de adigogo »

@VLAD P.

Vlad, mie ai uitat sa-mi raspunzi :cry:

Vlad Pavlovici

Mesaj de Vlad Pavlovici »

Adigogo, un carlig ca Fox seria 5 e socotit periculos pentru ca are tendinta sa coasa gura crapului. Accept ca sunt pescari care nu s-au intalnit cu fenomenul si pot spune sincer ca lor nu li s-a intamplat, dar s-a intamplat multor altora, e un fapt si, ca atare, astfel de carlige sunt interzise pe unele balti occidentale. Nu numai ele, ci toate carligele cu tija lunga (curbata sau dreapta), fiindca toate au tendinta sa “croseteze”.

Forfacul pliat are o istorie mai veche, legata de materialele folosite la inceputul anilor 90. Se foloseau fire foarte suple ca Multistrand, predispuse la incurcaturi. Ca sa arunci cu ele, le impatureai si le prindeai cu fir solubil sau le rigidizai temporar cu un gel. Aparitia lui Snakeskin a rezolvat multe probleme, asa ca forfacurile Concertina au cam disparut, dar teoretic un astfel de forfac propune un “confidence rig”, o montura pe care pestele s-o absoarba fara sa o sesizeze si sa o tina in gura pana intinde forfacul. Initial, astfel de monturi erau culisante, dar pot fi semifixe, cu un forfac lung. Astazi, stim ca lucrurile nu se intampla neaparat asa, adica pestele nu se plimba bine mersi cu carligul un coltul gurii pana cand intinde forfacul si abia atunci, vai, are impresia ca e ceva in neregula. Stim ca o montura eficace trebuie lucreaaza instantaneu, e aspirata si, cand pestele incearca s-o arunce afara, carligul s-a prins imediat. Urmeaza panica, decolarea, socul plumbului. Insa am amintit de Concertina pentru ca ai intrebat cum se poate arunca un forfac suplu de 40 de cm. Se poate.

Gasesti o reprezentare grafica aici: http://www.fishing4fun.co.uk/home/article.asp?art=60.

adigogo

Mesaj de adigogo »

@VLAD P.

Multumesc pt. explicatii! Pe respectivul site recomanda sa pliezi aprox. 65-70cm. de fir. Avand in vedere ca Paisley vorbeste despre o lungime a forfacului de aprox. 40 cm., cred totusi ca nu impacheteaza firul, mai degraba planteaza. Oricum foarte interesanta ideea!!! Pentru pesti suspiciosi pare functionala!

Moose_master

din nou carlige si din nou rateuri

Mesaj de Moose_master »

Dupa ce am citit pe acest topic parerile mai multor pescari, mi-am iesit din cochilie si am inceput sa folosesc si alte carlige decat cele cu care obisnuiesc sa pescuiesc.
Concluzia este tragica si pe cuvant de onoare ca nu mint. Am avut la rateuri de am avut momente in care la mijlocul partidei am vrut sa plec. Imi spuneam mereu ca sunt la o partida de testari si totusi cand simti balaurul timp de 5 secunde in carlig apoi simti cum isi da drumul parca nu prea mai poti sa gandesti chiar coerent. Am incercat aceleasi carlige in diferite monturi. Mai mult, am incercat sa folosesc carligele mele favorite, dar cea mai mica masura (le-am gasit intamplator intr-un penar mai vechi) am avut rateuri si cu ele.
In momentul in care am schimbat din nou cu carligele favorite nu am mai scapat nici macar unul.Cum ... nu stiu !
Este ori un ghinion de neanchipuit, ori nu mai stiu ce sa cred.
Unde gresesc ? Ce nu fac bine ? Sau ce fac bine doar cu un anumit tip de carlige ??

Moose
APCR Canadian Branch

Caaron

Mesaj de Caaron »

Mi s-a intamplat ca o montura sau un carlig care fctiona bine sau ireprosabil la pesti peste o anumita marime , sa imi ofere surprize neplacute cu pesti sub o anumita greutate (sub 3-4 kg). Care credeti ca e diferenta de mecanica raportata la marimea pestilor?

Magazin online pescuit

Moose_master

nu stiu

Mesaj de Moose_master »

De vreo 3-4 zile folosesc din nou NUMAI carligele cu care sunt eu obisnuit si pe cuvant de onoare ca nu am nici un fel de rateu. Am analizat aspectul pe toate fetele si cred ca singura explicatie este ca din intamplare am reusit sa ma obisnuiesc sa leg carligele intr-un mod deosebit de avantajos pentru tipul asta de carlige. Alta explicatie nu vad.
Oricum pentru mine unul subiectul este o nebuloasa pe care nu reusesc s-o descifrez.
Mai lucram, mai lucram !!!

Fire-ntinse,

Moose
APCR Canadian Branch

adigogo

Mesaj de adigogo »

Si eu caut demult "montura ideala", dar nici pana acum nu am gasit-o :cry: . Ar trebui sa rugam pescarii cu "state vechi" sa ne spuna ce monturi folosesc si mai ales in ce conditii, poate putem sa tragem toti niste concluzii!

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”