Inca o completare pentru calitatile MX 14000 cand vorbim de cerintele unei mulinete destinata pescuitului la distanta.
Este un lucru FOARTE IMPORTANT , luat in calcul inclusiv de cei mai pretentiosi producatori de lansete.
Este vorba de indepartarea firului de blank, deoarece s-a constatat ca spiralele generate de acesta la aruncare, freaca pe bat si genereaza o diminuare evidenta a aruncarii. Acesta este motivul pentru care au fost construite cele mai apreciate , dar si cele mai scumpe, inele de pe piata, respectiv inelele cu picior lung. In lumea spinningului, sunt foarte apreciate, datorita avantajelor constatate.
Astfel, tinand cont de trend, mulinetele MX 14000 au piciorul mai lung decat majoritatea mulinetelor apreciate de pe piata , avand tamburul distantat la 8cm fata de blank.
Aspectul nu este usor sesizabil ( pana acum au observat numai Daniel Ene si Petre Iulian ), dar exista o diferenta de aprox. 2cm , ... mai exact, doi centrimeti mai putin din amplitudinea buclelor care freaca pe blank !

Compromisul a fost facut in defavoarea ideii de baza pe care a fost conceputa mulineta, respectiv o greutate cat mai mica.
Tinand legatura cu aruncatori de casting ce au folosit mulineta si au decis sa o foloseasca in urma testelor, acestia au justificat rezultatele prin greutatea redusa si infasurarea buna. Totusi, eu sunt 100% convins ca departarea tamburului fata de blank a contat decisiv, deoarece numai acest aspect difera fata de fostele lor mulinete.
La firele mai groase , unde greutatea firului da o amplitudine si mai mare monofilamentelor la desfasurare, departarea tamburului de blank creste simtitor avantajele in aruncare.
Inca un aspect. Mulineta are axul inclinat spre axa generata de centrul inelelor de la lansete. Acest lucru asigura o desfasurare constanta, fara sacadari, ca in cazul mulinetelor cu desfasurare dezaxata ( laterala ), ce lasa firul sa iasa usor pe o parte a tamburului, marind frecarea pe partea opusa a acestuia si totodata centrand desfasurarea pe partea de jos a inelului de plecare, sau chiar sub acesta.
P.S. este prima data in 12 ani de cand imi expun ideile pe forumuri, in care imi schimb o parere la 180 grade: o mulineta bine gandita sub toate aspectele, poate sa aduca avantaje majore in aruncare !